Мед Атлант

На Прикарпатті 12 років не можуть збудувати міст

Міст у селі Мошківці Калуського району, який зруйнував паводок ще 12 років тому, досі не відновили. Не вплинула на обласних чиновників у 2019-му і смерть молодої жінки, якій медики не встигли допомогти, бо не змогли вчасно доїхати через відсутність переправи. Правда, у селі встановили два тимчасові мости.

Надія Равлюк щодня їздить на роботу через дерев’яну переправу. Жінка працює в сусідньому селі вчителькою. Цей міст – один із тих, яким можна дістатися до населеного пункту, інформує Суспільне. 

“Кожного дня більше десяти дітей проходить, не тільки із Мошківців, а й із сусіднього Суботова та Колодієва. І, напевне, найбільшою проблемою є пересуватися ним взимку, коли місток промерзає і дуже важко ним пройти. Чесно, я приходжу кожного дня взимку із синочком в садочок, боюся, щоб просто цей місток під нам не проламався”, – розповідає Надія Равлюк.

Жінка пригадує, що цей міст повінь зруйнувала ще тоді, коли вона началася у школі: “Вже незабаром мій син стане школярем, а нового моста так і не дочекалися”.

Попередній міст, який з’єднував села Мошківці та Сівку-Войнилівську Калуського району, зруйнувала повінь у 2008-му році. Наступного року почали будувати новий міст, проте згодом будівництво призупинили.

Міст у Мошківцях, який зруйнувала стихія у 2008-му.

Олег Кикавець живе недалеко від зруйнованого моста. Каже, що тоді робітники припинили працювати через те, що закінчилися гроші. Потім поставили тимчасовий міст, яким і зараз користуються місцеві. Проте, розповідає, він не витримує високого тиску води.

“В період паводків ця дорога не працює. Тимчасовий проїзд переливається. Вода руйнує його, і люди не мають можливості з ближніх сіл – Мошківців, Колодієва – проїхати до центральної дороги, а дальше на Калуш і Бурштин, – розповідає Олег Кикавець. – Цей міст є необхідний для того, щоб розвивалося нормально сільськогосподарське виробництво”.

Василь Джус живе у сусідньому із Мошківцями Колодієві Галицького району. Каже, що їздити таким мостом страшно, а в період повені – ще більше.

“Знаєте, що просто образливо, що міст майже готовий був і маємо те, що маємо. Тут взагалі не було переїзду, коли була повінь. Їхали кругом, аж через Галич, а це – 40 кілометрів зайвих. Оці наші села повністю відрізані”, – розповідає Василь Джус.

Про те, що міст потрібно будувати, каже й Віталій Стасінчук із села Дорогів. Чоловік часто користується переправою: “Часами, як прибуде вода, – дуже страшно. Взимку це взагалі, як об’їзду нема, то тут ні швидка не доїжджає. Живемо, як в “бермудському трикутнику”.

Тимчасова переправа.

За словами сільської голови Сівки-Войнилівської Оксани Галки, сільрада щороку звертається в район та область з проханням добудувати міст, адже це єдина переправа, яка з’єднує Мошківці із сусіднім селом, де є дитячий садок, школа та інша інфраструктура.

“Кожного року ми цю будову вносимо в перелік соціально-економічних потреб. На даний час спілкувалася із департаментом капітального будівництва. Вони сказали, що вже є закладені кошти на оновлення проєктно-кошторисної документації, і наш міст – у першій черзі на відновлення”, – каже Оксана Галка.

Міст між Мошківцями та Сівкою-Войнилівською увійшов до переліку об’єктів за Концепцією державної цільової економічної програми відновлення мостів на автомобільних дорогах державного та місцевого значення. Про це у телефонній розмові повідомив заступник директора обласного департаменту розвитку громад, територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Володимир Рачкевич.

“Міст у Сівці-Войнилівській, по суті, у Мошківцях, буде відбудовано у 2021-му році. Цього року ми плануємо зробити проєктно-кошторисну документацію, пройти експертизу, а в 2021-му відбудовувати. Там просто аварійна ситуація, як з конструкціями, так і з безпекою руху. Точно зараз не можу сказати, скільки коштів, але не менше як 40 (мільйонів – ред.)”, – каже Рачкевич.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...