Мед Атлант

ТОП-10 книг, екранізації яких стали найрейтинговішими у світі за версією IMDb

Чомусь в сучасному світі більшість людей про книгу дізнається тільки після того, як в кінотеатрах вийде екранізація за її мотивами. І якщо стрічка отримує високі рейтинги серед критиків та глядачів, то і книга стає більш затребуваною. Цього разу пропонуємо ТОП з десяти літературних творів, екранізації яких зайняли перші позиції у найбільшій базі даних про кінематограф IMDb.


“Ріта Гейворт та втеча з Шоушенка”. В одному з попередніх топів ми вже писали про цю книгу – в переліку екранізацій за Стівеном Кінгом. Це частина збірки “Різні пори року”. Була опублікована 1982 року, а трохи більше десяти років тому книгу екранізували. Кінострічка визнана найкращим фільмом за версією InternetMovieDatabase (IMDb). Сюжет – чоловік спланував свою втечу з в’язниці “Шоушенк”, яка реалізовувалась протягом 29 років.

“Хрещений батько”. Для любителів сицілійської мафії та кримінальної хроніки. Роман Маріо П’юзо, який вперше вийшов друком у 1969 році. Історія одного могутнього мафіозного клану – як вони жили, вирішували проблеми, ставали авторитетами і, звісно ж, про їхні сімейні цінності. Саме ця стрічка вивела у люди одного з найвідоміших акторів світу – Аль Пачіно.

“Хрещений батько”.Друга частина. Продовження культової саги про відомий клан Корлеоне. Найменший син дона Корлеона, якого зіграв Аль Пачіно, після смерті батька бере сімейний бізнес у свої руки. В одну мить з добродушного, скромного та спокійного юнака виріс чоловік, сильніший та могутніший від свого батька.

“12 розгніваних чоловіків”. Ця книга особливо сподобається тим, хто любить розгадувати загадки та головоломки. Стрічка за мотивами однойменної драми “12 розгніваних чоловіків” Реджинальда Роуза. В маленькій кімнаті зібралось 12 присяжних, щоб вирішити долю хлопця, якого звинувачують у вбивстві власного батька. Закон штату Нью Йорк вимагає, щоб присяжні голосували за вирок одноголосно. Одинадцять з них погоджуються з прокурором і тільки один проти.

“Список Шиндлера”. Книга Томаса Кініллі, автобіографічна – для тих, хто цікавиться історією, зокрема темою Голокосту. Коли євреїв масово катували та винищували, містер Шиндлер раптово бере їх до себе на роботу. Це історія про те, як під прикриттям член НСДАП Оскар Шиндлер рятує більше тисячі польських євреїв під час Голокосту, давши їм можливість працювати у себе на заводі.

“Володар Перснів. Повернення короля”. Ця книга була у нас в іншій підбірці – фентезі. Його можна назвати королем фентезі. Джон Толкін став всесвітньовідомим завдяки романам про Середзем’я. Найвідоміша сага фантаста – “Володар Перснів”, першу частину якої світ побачив у 1954 році, а найбільш успішна його екранізація – у 2001. І книги, і фільми набули шаленого успіху у світі і стали справжніми бестселерами.
Головному герою Фродо доручають знищити найнебезпечніший перстень у світі. Поки юний гобіт зі своїм напарником Семом вирушають на небезпечне завдання, його друзі – хранителі перcня – розпочали пекельну війну проти злих сил. В рейтингу IMDb третя частина саги зайняла вищі позиції, ніж перша, що вже виділяє цей твір серед інших.

“Хороший, поганий, злий”. В основі сюжету спокійний та добрий на перший погляд хлопчина, який закохався в молоду дівчину і одружився з нею. Одного разу до них приходить поліція і арештовує чоловіка. Тепер герой – головний підозрюваний у масових вбивствах та зґвалтуваннях молодих дівчат. Чи справді він такий вже хороший ? Чи, може, таки навпаки ?

“Володар Перснів. Братство перстня”. Перша частина трилогії “Володар Перснів”. Саме з цієї книги розпочинається історія гобіта Фродо та його друзів.

“Бійцівський клуб”. Це дебютний роман американського автора Чака Поланіка, опублікований у США в 1996 році видавництвом W. W. Norton і в Україні у 2007 році видавництвом «Фоліо» в перекладі Іллі Стронґовського. Сюжет розгортається навколо безіменного героя, який бореться із своїм наростаючим дискомфортом через консюмеризм і зміни по відношенню до чоловічої статі у американській культурі. Намагаючись подолати це, він створює підпільний бійцівський клуб як радикальну форму психотерапії.

“Форест Гамп” – роман Вінстона Грума 1986 року. Головний герой книги – Форест Гамп, добрий та наївний дорослий чоловік, який від народження був розумово відсталим. Для більшості людей він справжній дурень тільки через те, що не може і двох слів зв’язати. Але незважаючи на низький інтелект, хлопець має життєвий досвід та здібності, якими не можуть похвалитися інші люди.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...