Мед Атлант

На Долинщині люди протестують проти приватизації землі під санаторієм

На Івано-Франківщині жителі села Новий Мізунь, що у Долинському районі, вимагають провести позачергову сесію Вигодської селищної ради до виборів. Причиною незадоволення людей стало рішення депутатів про надання Вигодському лісокомбінату дозволу на розробку технічної документації щодо поділу земельної ділянки.

Селяни переживають, що землю таким чином можуть приватизувати. Натомість, мешканці села хочуть залишити її у власності громади, інформує Суспільне. Карпати.

На земельній ділянці, про яку йде мова, розташований санаторій “Джерело Прикарпаття”, який не працює з квітня 2006-го року. У 2003-му ділянку на 50 років передали в оренду Вигодському лісокомбінату.

До Вигодської селищної ради 20-го жовтня прийшло близько 30-ти жителів села Новий Мізунь. Вони висловлюють свою незгоду з рішенням, яким рада дозволила виготовлення технічної документації для розділу земельної ділянки, на якій розташований санаторій “Джерело Прикарпаття”.

Серед тих, хто прийшов почути відповіді від влади, – Василь Рудевич. Він вважає, що ці землі мають залишитися у володінні громади. І, відповідно, вона має ухвалювати такі рішення.

 

“Ми звернулися з письмовою заявою до президента Володимира Зеленського, щоб він приїхав до нас в гості і запустив санаторій в дію. Щоб він (санаторій -ред.) запрацював і були робочі місця. А не щоб зараз землі забрали під право власності, і щоб податки йшли в кишені приватникам”, – каже житель села Новий Мізунь Василь Рудевич.

Секретарка Вигодської селищної ради Оксани Дранчук пояснила, що Вигодський лісгосп звернувся до них з листом про дозвіл на розроблення технічної документації. На ділянці площею 4,38 га є відпочинкові будинки, які вже продані третім особам, та дорога загального користування.

За її словами, більшість депутатів, спираючись на земельне законодавство України, проголосували за це рішення: “Вигодська селищна рада вирішила надати дозвіл ПРАТ “Вигодський лісокомбінат” в особі генерального директора на розробку технічної документації і землеустрою щодо поділу орендованої земельної ділянки загальною площею 4, 3898 га за адресою: село Новий Мізунь, вулиця Ровенька, 5″.

Розроблену документацію розглядатиме Вигодська селищна рада, каже начальник відділу земельних відносин та комунальної власності Володимир Максимчук, бо вона є власником цієї землі. Після цього отримають усі необхідні висновки. І лише тоді винесуть на затвердження сесією селищної ради.

“Коли буде затверджуватися поділ тих трьох ділянок, власником тих ділянок буде так само селищна рада. Не Вигодський лісокомбінат – він просто матиме в оренді ті три ділянки. А після того те, що ви хочете: дорогу ми передамо в комунальну власність (бо вона була неправильно їм надана тоді загальною ділянкою), вона піде в комунальну власність селищної ради, – каже Максимчук. – Ті шість будинків зараз мають з’їзд, але щоб його десь колись не перекрили. Велика ділянка лишиться за великими об’єктами. А менша – буде за цими будиночками. І після того будемо думати, що робити”.

Жителів непокоїть, що в листі на дозвіл не вказані межі та площа ділянок, на які планують поділити територію, яка належать санаторію “Джерело Прикарпаття”.

“Ми хочемо вилучити дорогу, бо дорога зараз рахується за Вигодським лісокомбінатом. Із загальної площі, яка є у Вигодського лісокомбінату, вилучити цю земельну ділянку, яка знаходиться під будиночками. Тому що комбінат на даний момент вже не є власником будиночків, і, відповідно, земельна ділянка також не може бути в його користуванні. Зараз, коли власник будиночка звертається до органів місцевого самоврядування, йому кажуть: “Ми не можемо виділити цю землю, тому що вона не є вільною – згідно з державним земельним кадастром вона рахується за Вигодським лісокомбінатом”. Щоби власники будиночків могли оформити собі ту землю, її спочатку треба забрати від лісгоспу”, – пояснює Генеральна директорка приватного акціонерного товариства “Вигодський лісокомбінат” Ліліана Пенгрин.

За її словами, інформація про власників відпочинкових будинків – конфіденційна. Чи зможуть вони приватизувати земельні ділянки під будинками, вирішуватиме селищна рада. Цю землю можуть здавати в оренду або оформити договори купівлі-продажу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...