Мед Атлант

Івано-Франківськ-16: як живе місто-привид за колючим дротом. ВІДЕО

Місто-привид за колючим дротом. Населений пункт, що не позначений на жодних картах, куди не їздять поїзди, і про який донедавна говорили пошепки, захований у Карпатах.

Там колись була засекречена радянська військова база і ціле місто – Івано-Франківськ-16, йдеться в сюжеті «Надзвичайних новин».

Подейкують, що куратором будівництва виступив Лаврентій Берія. Цей населений пункт не позначений на жодних картах, туди не їздять поїзди.

Івано-Франківськ-16 знаходиться поблизу Делятина. Аби туди потрапити, слід пройти контрольно-пропускний пункт і отримати тимчасову перепустку. А Колись до КПП навіть підходити було суворо заборонено.

Колись тут було село Луг, але за один день звідти виселили понад півтори тисячі мешканців. Місце для секретної військової бази вибрали неспроста: унікальне розташування робило її невразливою. Військову базу зводили політичні в’язні-смертники, з будівництва живим ніхто не повернувся. Де їх всіх поховали, можна лише здогадуватися.

Місто Івано-Франківськ-16 було поділене на три зони. Журналістам дозволили перебувати на території з друг ти рівнем секретності. Це саме військове містечко. Поруч із закинутим госпіталем, поліклінікою, басейном працюють школа, дитсадок, магазини та кафе. Усі мешканці повинні дотримуватися суворого режиму.

На території ліцею до сих пір погруддя Пушкіна. Раніше школа була московською.

У містечку лише одна вулиця – Авіаційна, і 115 будинків. Зараз тут живуть сім’ї колишніх радянських військових і теперішніх українських. Донедавна тут не було мобільного зв’язку.

Третя надсекретна частина війського об’єкту розташована під землею.

Детальніше в сюжеті:

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...