Мед Атлант

Іран виділить по $150 тисяч кожній із родин жертв авіакатастрофи МАУ

Іранський уряд назвав розмір компенсації родинам жертв катастрофи МАУ — кожна сім’я отримає по 150 тисяч доларів.

Про це повідомляє іранське державне інформаційне агентство IRNA, інформує “Громадське”. 

«Уряд Ірану виплатить гроші сім’ям жертв авіакатастрофи, не враховуючи їхню расу та національність відповідно до міжнародних норм», — повідомляє агентство.

Віце-президент Ірану з правових питань заявив, що гроші не можуть полегшити біль від катастрофи, однак «є зобов’язання поважати права людей».

У коментарі hromadske речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко заявив, що розмір компенсацій для родичів громадян, загиблих внаслідок збиття Іраном літака, має бути визначений шляхом переговорів сторін.

«Далі заяв, які іранська сторона робить в ЗМІ останніми днями, взаємодія не просувається. Домовленості, досягнуті під час другого раунду консультацій в Тегерані наприкінці жовтня 2020 року, Іран досі не виконав. Така ситуація є особливо неприйнятною, оскільки йдеться про долі невинних людей», — зазначив Ніколенко.

Речник відомства також повідомив, що Україна все ще не отримала технічного звіту про обставини збиття літака.

Що відомо про катастрофу літака МАУ?

Літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» розбився вночі 8 січня невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту «Імам Хомейні» в Тегерані. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, усі вони загинули. Серед жертв авіакатастрофи — 11 українців.

Серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 63; зі Швеції 10; з Афганістану 4; зі ФРН 3, із Великої Британії 3, з України 11 громадян (2 пасажири й 9 членів екіпажу). Пізніше Канада уточнила, що на борту перебувало 57 її громадян.

Спочатку влада Ірану не визнавала факт збиття, але через деякий час підтвердила, що літак помилково збили протиповітряні сили країни. У липні у Франції успішно розшифрували дані обидвох «чорних скриньок» збитого в січні над Тегераном літака МАУ. У МЗС України заявили, що розшифрування підтвердило: лайнер упав унаслідок влучення в нього ракети, а на момент збиття він був справний.

В авіакатастрофі загинула франківка Марія Микитюк.

Читайте також: Франківській стюардесі, яка загинула в авіакатастрофі біля Тегерана, присвоїли посмертне звання Героя України.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...