Мед Атлант

Як працюватимуть прикарпатські медики екстреної медичної допомоги з 1 січня

З першого січня в Україні змінюються умови надання екстреної медичної допомоги.

На які виклики їздитимуть прикарпатські медпрацівники, з’ясовувало Суспільне Карпати.

З нового року усі виклики, які надходять до оперативної диспетчерської служби Центру екстреної медичної допомоги в Івано-Франківську ділитимуть на чотири категорії – критичні, екстрені, неекстрені та непрофільні. Все це, розповідає завідувач оперативної диспетчерської служби Роман Портюк, – через прийняту Кабінетом Міністрів Постанову 1271, яка змінює умови роботи диспетчерської служби.

“До критичних будуть належати випадки, які несуть безпосередню загрозу життю людини. Тобто, це порушення дихання, масивні кровотечі, травми. На них швидка має приїхати протягом 10 хвилин, що в міській, що в сільській. Наступна категорія – екстрені. Це стан, де є порушення свідомості, де є гострий коронарний синдром, гостре порушення мозкового кровообігу, травми, інтоксикації, отруєння. На них бригада повинна приїхати до 20 хвилин”, – каже Роман Портюк.

Решта викликів, що приходять на диспетчерську, – неекстрені та непрофільні. Їх, відповідно до Постанови, передаватимуть первинній ланці – поліклінікам та сімейним лікарям.

“Якщо виклик непрофільний чи неекстрений, але є вихідний день, свята, ніч, в людини немає сімейного лікаря, швидка допомога також приїде до цих людей. Це не буде за 10 хвилин, але ресурси Центру екстреної допомоги нашої області дозволяють надати допомогу всім”, – переконує завідувач оперативної диспетчерської служби.

У диспетчерській знаходяться чотири диспетчери, які щодня опрацьовують до 1000 викликів, проте бувають дні, коли дзвінків більше.

Лариса Щербяк приймає виклик. Жінка розповідає, що станом на 11-ту годину диспетчери зареєстрували 145 викликів: “Допитуюся адресу, яка вулиця, біля чого сталося, наприклад, кафе, аби була орієнтація для бригади, скільки постраждало, хто найбільше, і все вношу в систему. Також – і телефон. Він висвітлюється в бригади на планшеті, аби вони, якщо не можуть знайти, то одразу могли зв’язатися з тими людьми, що телефонували, і передаємо на відправку“.

Усі виклики, каже Лариса Щербяк, на чотири категорії розподіляє спеціальна програма на основі даних, які ввели диспетчери.

Детальніше в сюжеті:

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...