Мед Атлант

Суд продовжив домашній арешт Ельдару Астанову до кінця березня

У справі Ельдара Астанова, якого звинувачують у вбивстві болгарської студентки, допитали ще одного свідка. Також за клопотанням прокуратури судді продовжили обвинувачуваному домашній арешт до кінця березня.

На судове засідання не з’явилися два захисники Ельдара АстановаНадія Шпак та Ровшанбек Розметов. Останній звернувся до суду з клопотанням про перенесення засідання. Його підтримав й інший адвокат – Петро Кучкуда, інформує Суспільне Карпати.

“Наш підзахисний зараз хворіє. Він прибув на судове засідання. На днях його забрала швидка з підозрою на COVID-19. Він температурний режим так і не пройшов, – каже Петро Кучкуда. – Я вважаю, що неможливо проводити судове засідання з таким станом мого підзахисного”.

Суд вирішив, що засідання все ж можна провести. Спершу допитали свідка – колишнього начальника слідчого відділення Івано-Франківського відділу поліції Віталія Бакая. Адвокати намагалися дізнатися, хто вносив дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань, призначав слідчих та проводив оперативні наради під час кримінального провадження. Свідок сказав, що таких подробиць вже не пам’ятає. Не розповів він і про свою роль у слідстві.

“Я не можу сказати точний період часу, протягом якого здійснював досудове розслідування. Приблизно навіть не можу вам сказати”, – зазначив Віталій Бакай.

У прокурора Дениса Свірідова питань до свідка не було. Після цього він подав клопотання про продовження запобіжного заходу Ельдару Астанову.

“Я вважаю, що зараз немає підстав для зміни запобіжного заходу на більш м’який Ельдару Астанову, бо він звинувачується у вчиненні особливо тяжкого правопорушення. Ризики, які правоохоронці встановили раніше, не змінилися”, – каже Свірідов.

Аби ухвалити рішення, судді вийшли у нарадчу кімнату. Суддя Олег Шишко повідомив, що Ельдару Астанову продовжили запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на два місяці – до 27-го березня 2021-го року включно із забороною залишати квартиру.

“Суд бере до уваги те, що Астанов обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого злочину. Розслідування в кримінальному провадженні не закінчилося. Обставини, що слугували підставою для застосування до обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, не змінилися. Інших обставин, які б давали підстави для скасування запобіжного заходу, судом не встановлені”, – зазначив Олег Шишко.

Нагадаємо, студентка з Болгарії Дішлі Еля Зія зникла в ніч на перше червня 2017-го року. Її тіло, запаковане у валізу, знайшли через 12 днів у ставку села Світанок Рогатинського району. Тоді за підозрою умисного вбивства правоохоронці затримали студента з Туркменістану, співмешканця та одногрупника загиблої Ельдара Астанова.

14-го червня 2017-го року Івано-Франківський міський суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Через рік і 8 місяців судового розслідування Астанова випустили із СІЗО. Таке рішення ухвалив обласний апеляційний суд 24 липня.

П’ятого вересня колегія суддів, яка розглядала справу в Івано-Франківському міському суді, заявила про самовідвід. Тепер справу Ельдара Астанова розглядають у Богородчанському районному суді.

У суді щодо справи про вбивство болгарської студентки допитали свідків. Останнє судове засідання не відбулося через те, що в одного з адвокатів обвинувачуваного дружина захворіла на коронавірус.

Читайте також: В Астанова, якого обвинувачують у вбивстві студентки, підозра на COVID-19.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...