Мед Атлант

“Краще б вони всі курорти закрили на січневий локдаун”: як Франківщина переживає спалах COVID-19

Ще до повернення країни до “кольорового” COVID-зонування головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявляв, що Франківщина може потрапити в “червону зону”, адже має 70% заповненість ліжок для людей із коронавірусом.

У зв’язку з цим ще 19 лютого рятувальники почали облаштовувати мобільний шпиталь в Івано-Франківській області. Станом на 26 лютого там не було жодного пацієнта. “Українська правда. Життя” з’їздила на Івано-Франківщину, щоб на власні очі побачити мобільний шпиталь просто неба та розпитати у місцевих – у чому вони вбачають причину чергового спалаху коронавірусу.

Усі на лижі!

Гірськолижним курортам в Україні дозволяли працювати навіть під час локдауну з 8 по 24 січня. Післяноворічні свята – пора “високого сезону”, тому охочих потрапити до Карпат було чимало.  ЗМІ повідомляли про кілометрові черги до Буковелю й недотримання дистанції на курортах.

Уже на початку лютого Івано-Франківщина та Буковина ввійшли до п’ятірки регіонів, де зафіксували найбільше нових випадків COVID-19.

Ситуація лише погіршувалася, тому в трьох областях – Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській – призупинили роботу всіх закладів громадського харчування й розважальної інфраструктури з 22 до 28 лютого.

Попри карантинні обмеження, й зараз центральні вулиці Івано-Франківська лишаються заповненими.

«Це все через іноземців. Вони привезли в Буковель заразу, а там же всі наші працюють. Потім свята, зустрічі з родичами – отак всіх і позаражали. Але куди закривати все? Щоб дітей нагодувати, треба гроші десь брати– розповідає свою версію сплеску захворювання продавчиня Ганна.

Її колега з сусідньої палатки не погоджується. Каже, маску треба носити завжди, щоб не принести вірус додому, до сім’ї.

І додає:

Краще б вони всі курорти закрили на локдаун, який був у січні. Пересиділи б, понили трохи, що грошей немає, тяжко-страшно, а потім їхали собі в Буковель. Зараз вони намагаються врятувати потопаючий корабель: купа людей хворі, старші вмирають, і все одно все закриють, щоб хоч якось покращити ситуацію. То чого було не зробити це раніше, щоб уникнути стількох смертей?

Натомість заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко таки на стороні Ганни.

Причиною спалаху коронавірусу на Прикарпатті він також вважає іноземних туристів і гірськолижний курорт “Буковель”. За його словами, близько 60% туристів “Буковелю” цьогоріч – іноземці.

По той бік

У селищі Богородчани, що за півгодини їзди машиною від Івано-Франківська, на території центральної районної лікарні в оточенні правоохоронців стоять 30 наметів. Це – мобільний госпіталь, який облаштувала Державна служба з надзвичайних ситуацій. Він розрахований на 120 ліжок з індивідуальними кисневими концентраторами.

Госпіталь установили ще 19 лютого, але повноцінно підготують приблизно до 1 березня: у наметах потрібно налаштувати обігрів і почати монтаж обладнання. Але оскільки Богородчанська лікарня не була передбачена для хворих на COVID-19, її довелося перепрофілювати в максимально короткий термін. Таку локацію під стінами районної лікарні обрали з питань безпеки: хворі повинні мати організований і швидкий доступ до реанімаційних відділень. У критичних випадках це може врятувати життя.

Цим зайнявся директор районного шпиталю Іван Коляджин. Також він планує залучити шість медичних бригад для роботи з хворими:

«До 26 лютого, сподіваюся, ліжок буде вже 250: неврологічне й гінекологічне відділення перепрофілювали, на черзі хірургічне, травматологія й дитячий відділ. А мобільний шпиталь, за рішенням комісії, є резервним госпіталем для лікування хворих. Коли 250 ліжок будуть заповнені, перейдемо до нього».

Ще є госпітальне відділення, у якому розташовані приймальний покій, пост медичної сестри та палата інтенсивної терапії. Мобільний госпіталь складається з 24 модулів, 11 з яких – палати для хворих.

Біля кожного ліжка в модулі встановили кисневі концентратори та монітори стану пацієнта.

Хворих привозять з усієї області. Іван Коляджин просив не перевантажувати лікарню, але марно – кількість госпіталізованих через COVID-19 швидко зростає.

При цьому є проблеми з медикаментозним забезпеченням, яке не встигають привезти.

Нагадаємо, Франківщина потрапила у “червону” карантинну зону. У зв’язку з цим в області ввели ряд обмежень. 

Так, в області призупинили регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів на приміських і міжміських автобусах.

Зачинили дитсадки, школи та університети на дистанційному. Ресторани, кафе працюють лише на виніс.

На час обмежень на в’їздах до області працюватимуть контрольно-пропускні пункти.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...