Мед Атлант

“Морально важко, але ми все здолаємо”: як у Лисці лікують хворих на COVID-19

У Лисецькій центральній районній лікарні, що на Прикарпатті, 90 % ліжко-місць заповнені хворими чи з підозрою на COVID-19.

Про це Суспільному Карпати повідомив головний санітарний лікар області Руслан Савчук.

У передпокої медзакладу люди чекають на своїх близьких, яких готують до виписки. Житель села Стебник Ярема Палкевич чекає дружину. Каже, жінка ще чотири тижні тому захворіла на коронавірус.

“Була у дуже важкому стані. Сильно падала сатурація, не могла дихати, поки не під’єднали до апарата, – каже Ярема Палкевич. – Дуже хотів би подякувати лікарям, які добросовісно поставилися до цього і допомогли їй вийти з хвороби”.

У Лисецькій лікарні розгорнули 150 ліжок для пацієнтів, хворих на коронавірусну інфекцію. Для цього переобладнали усі відділення лікарні. Зараз тут лікують 135 хворих. У закладі працює сім бригад медиків.

Медсестра Вікторія Машутікова розповідає, що минулого місяця перепрофілювалася для надання допомоги хворим на COVID-19: “Потрібно заспокоїти відвідувачів. Їм не можна заходити і спілкуватися з хворими. Знаєте, у нас такий міст між тими і тими. Люди панікують, а то треба якось все внормувати. Морально важко, але ми все здолаємо”, – сказала медсестра.

Минулого тижня щододоби до Лисецької лікарні госпіталізовували приблизно 15 хворих. За цей тиждень кількість пацієнтів зменшилася – від п’яти до 10, каже генеральний директор закладу Тарас Скоропад.

“Троє хворих перебувають на СІПАПах і 15 хворих – на кисневій підтримці. У лікарні є 45 кисневих концентраторів двопотокових, тому приблизно 70 хворих у нас можуть отримувати кисневу терапію. Зараз ми додатково додали ще дев’ять кисневих точок”, – розповів Тарас Скоропад.

Кисневу станцію у лікарні запустили 26-го березня. Об’єм цистерни — дві тонни. За словами фахівця з питань цивільного захисту Лисецької лікарні Ігоря Маланчука, до цього часу використовували балонний кисень.

“Добове споживання в нас йде в середньому біля 60 балонів. Нам вистачає дві цистерни та пару балонів на добу. Цієї цистерни нам вистачає на чотири-п’ять днів”, – додав Маланчук.

Головний санітарний лікар області Руслан Савчук каже, що на Прикарпатті дві лікарні заповнені на 100 % — у Долині та Бурштині. Ще у семи медзакладах – 10 % вільних ліжко-місць. Загалом прикарпатські лікарні на 76 % заповнені хворими на коронавірусну інфекцію.

Читайте також: Живих від мертвих відмежовує фіранка: фото з ковідної лікарні Коломиї.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...