Мед Атлант

У МОЗ роз’яснили, кому не можна робити щеплення проти COVID-19

Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я випустив збірник відповідей на найпоширеніші запитання про вакцинацію проти COVID-19. У ньому зокрема роз’яснили, кому протипоказано робити щеплення.

Про це інформує “Громадське” з посиланням на пресслужбу ЦГЗ.

Так, щеплення не можна робити тим, у кого:

  • відомо про алергічні реакції на будь-який із компонентів вакцини;
  • була тяжка алергічна реакція на першу дозу вакцини;
  • є гарячка (температура понад 38°C).

Щеплення проти коронавірусу не можна робити також людям, молодшим за зазначений в інструкції вік. Але в МОЗ додають, що, ймовірно, з часом отримані дані досліджень дозволять змінити інструкції.

А от тим, у кого є застуда чи нежить із температурою, меншою за 38°C, щеплення робити можна. Та зважаючи на те, що людина з ознаками застуди та підвищеною температурою може мати COVID-19, її не рекомендують запрошувати на вакцинацію. Роблять це для того, щоб убезпечити від зараження медичних працівників і відвідувачів медзакладу.

У ЦГЗ додають, що розроблений збірник відповідей зроблять і в паперовому варіанті, який отримають лікарі й медичні сестри в усіх регіонах України.

Із 24 лютого в нас розпочався перший етап вакцинації проти коронавірусу, а з 22 березня — другий. Паралельно з мобільними бригадами тепер працюють стаціонарні пункти. Крім медиків і військових, почали вакцинацію літніх людей.

В Україні вакцинують препаратом CoviShield, що розроблений Oxford/AstraZeneca та виробляється на потужностях Serum Institute India. Поки що Індія призупинила експорт вакцини — за даними ЗМІ, через нестачу препарату в самій країні.

Також в Україні розпочали робити щеплення китайською вакциною CoronaVac.

Окрім того, український уряд отримав підтвердження про надходження додаткового мільйона доз вакцини від Pfizer/BioNTech у межах глобального механізму COVAX. Додатково Україна домовилася про постачання 10 млн доз вакцини Pfizer.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...