Мед Атлант

Жителі Франківської ТГ влаштували стихійні сміттєзвалища на кладовищах

На сільських кладовищах Івано-Франківської громади люди, готуючись до Великодня, влаштували стихійні сміттєзвалища. Про це під час оперативної наради у міського голови повідомив директор КП “Міська ритуальна служба” Андрій Хруник.

За його словами, комунальники посилено прибирають ці території, інформує Суспільне Карпати.

Цвинтар у селі Підпечери та територія біля нього захаращені сміттям, розповідають працівники КП “Муніципальна дорожня компанія”. Тут чоловіки прибирають два дні, проте, кажуть, місцеві жителі знову викидають сміття на те ж місце.

“Там кагат такий, що я не знаю, як сказати… Скільки років не збиралося сміття. Ми то повантажили з тяжкою бідою. І людям говоримо, аби знову не кидали. І знов пару мішків, пару пакетів. Ми підходимо, все збираємо, забираємо, аби не нагромаджувалося”, — розповідає працівник муніципальної компанії Володимир Важкович.

Жителька села Підпечери Віра Вовк порається біля могили. Жінка розповідає, що сміття викидає на загальну купу. З тим, що на цвинтарі утворилося сміттєзвалище, не погоджується: “Неправда, неправда, це — зовсім неправда. Як сміттєзвалище? Як люди понакидають самі то там, то там, то там – то звичайно. Але, якщо тепер сказали в одне місце, то все. В нас є працівники, що то все прибирають”.

Жителька Підпечер Галина Веляник розповідає, що її родич похований просто біля сміттєзвалища, хоч місце для поховання коштувало 8 тисяч гривень. Винними в даній ситуації вважає місцевих жителів.

“Сьогодні, думаю, холодно, дощ – піду, зроблю порядок. А є такі в нас люди, які йдуть в суботу, перед Великоднем. І хоч тут буде прибрано, все одно… І ще такі наші люди. Наприклад, я собі прибрала. Приходжу на Великдень чи на Шутку (Вербна неділя — ред.), приношу шутку, а в мене накидано. Вона не понесе, розумієте, хоть її застріль. Вона “гадить” на чужому”, — каже Галина Веляник.

Директор КП “Міська ритуальна служба” Андрій Хруник під час оперативної наради у міського голови розповів, що після об’єднання громади на їхньому балансі перебувають понад 50 кладовищ. Проте найскладніша ситуація зі сміттям у селі Підпечери.

“Ми в тісній співпраці з АТП. Вони погодилися нам надавати машину. Ми вивезли фактично половину сміття – Mercedes повністю був запресований, плюс наш Sprinter запресований. Це максимум, що ми могли вивезти. Це три локації, які були більш дрібніші за територією і одну основну, фактично, половину з неї”, — розповідає Андрій Хруник.

Директор міського департаменту житлової і комунальної політики Михайло Смушак сказав, що знає про ситуацію та пропонує, як її вирішити: “Раніше завжди сміття возили, носили на цвинтар, а звідти замовлялася машина і вивозилося. І далі вони це продовжують носити. Там насправді треба, ми вже говорили про це, можливо, камери поставити, щоб оштрафувати одного-другого по 1 360 гривень. І може тоді зрозуміють”.

Заступниця міського голови Вікторія Сусаніна, в свою чергу, доручила посилити роботу з радниками в селах, які повинні контролювати ситуацію на кладовищах.

Читайте також: У Підлужжі впіймали водія КАМАЗу, що викинув скло на стихійному сміттєзвалищі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...