Мед Атлант

У Франківську вшанували жертв Чорнобильської катастрофи. ФОТО

Сьогодні, 26 квітня, у Франківську поблизу пам’ятника “I мертвим, і живим, і ненарoдженим чорнобильцям Прикарпаття” вшанували жертв Чорнобильської катастрофи.

На віче й панахиду зібралося близько двох сотень людей.

Згадав про події Чорнобиля один з учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Володимир Самборський. 

“Найбільше вразило, коли полковник Коновалов вивозив контейнерами награбоване майно. У серіалі “Чорнобиль” велика доля правди. Неможливо одним фільмом показати все детально. Такі фільми корисні, хоча б для того, аби такі помилки не повторювалися. Я це “переварив” сто разів: що ми носили, що в наших легенях було. Дякую Богу і не знаю, чому я ще живий. Респіратори і маски майже не захищали, – зазначив він.

Керівниця громадської організації “Надія Чорнобиля” Валентина Світайло зазначила, створили таку організацію, аби відстоювати права чорнобильців.

“Я евакуйована з Прип’яті. В евакуйованих зараз пенсія 2100-2500 гривень. Хіба хвора людина може на таку пенсію прожити? Не знаю, як далі боротися”, – каже пані Валентина. І додає, тоді в суботу 26 квітня ніхто нікого не знав про катастрофу. Люди ходили по магазинах. Все приховувалося, згадує жінка. Найбільше радіацію отримали евакуйовані у Поліський район.

26 квітня – Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу.

Реактор було повністю зруйновано і в довкілля викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся викид потужністю 300 Хіросім. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики.

Читайте також: Чим пахне Чорнобиль: історії франківців, які побували у зоні відчуження.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...