Мед Атлант

До Дня міста у Франківську відреставрували 100-річні двері. ВІДЕО

Сьогодні, 7 травня, в Івано-Франківську урочисто відкрили відреставровані двері в будинку на вулиці Бачинського, 3.

Реставрував двері приватний підприємець Нікіта Бєлоножкін, і це його не перша робота. Фінансування – з міського бюджету. Ініціатива належить департаменту містобудування та архітектури. Двері знаходяться в титульному списку «Програми охорони культурної спадщини на 2019-2021 роки».

Як розповів начальник відділу з питань охорони культурної спадщини Володимир Ідак, ці двері вибрали для реставрації адже знаходяться в будинку в центрі міста. Вони були в жалюгідному стані, потребували негайного втручання, інакше їх було б втрачено. Двері цього ж будинку на Січових Стрільців, 11 відреставрують згодом.

Двері на Бачинського були повністю залиті фарбою, такими їх зробили в радянський час. Дверей у місті багато, і було б добре, каже Ідак, якби до їх реставрації долучалися мешканці.

«З дверей повністю зняли фарбу. Низи були повністю понищені. Деревина, де були ручки і замки, гнили. Останній етап – покриття олією-воском. Ці двері служитимуть довго», – пояснив Нікіта Бєлоножкін.

Вік дверей – більше 100 років.

Мирослав Миколайович  мешкає у будинку 40 років. Він каже, до реставрації двері були старі і брудні, не зачинялися. Під час велелюддя були проблеми.

Читайте також: У Франківську відреставрували двері, які пережили дві Світові війни. ФОТО / ВІДЕО.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...