Мед Атлант

Вчитися і працювати. Як на Прикарпатті впроваджують дуальну освіту

Шість закладів освіти на Івано-Франківщині працюють за дуальною формою навчання. Вона передбачає те, що від 25 % до 60 % навчання має відбуватися на робочому місці, розповів Суспільному начальник департаменту освіти та науки облдержадміністрації Віктор Кімакович.

Навчальний заклад, підприємство та студент для такого навчання підписують договір, у якому й визначають умови співпраці.

Студент Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу Валентин Гаврищук працює в компанії, яка займається обслуговуванням та продажем автомобілів. Це — частина його навчання. П’ятикурсник Валентин перейшов на дуальну форму освіти. Тепер більшість часу навчання проводить на підприємстві, теоретичні знання і далі здобуває в університеті, однак за індивідуальним графіком.

Тут я отримую практику. Я працюю на одному рівні з іншими співробітниками, маю хороших наставників, які можуть щось підказати, навчити деяких нюансів, яких я не знав до цього моменту, наприклад, те, як підійти до певного автомобіля, певного виду робіт, як спілкуватися з клієнтами, — говорить студент.

Валентин — перший студент, який навчається за дуальною формою освіти у співпраці з компанією, директором якої є Тарас Хованець. Підприємець каже, що після закінчення навчання Валентин зможе залишитися працювати тут і надалі.

Ми хотіли подивитися на практиці, як виглядатиме співпраця з університетом, а також з працівником, чи не буде навчання заважати роботі працівника на підприємстві, а робота — навчанню. Все-таки обслуговування автомобілів – це технологічний процес. Інколи не можна відлучитися і на 2-3 хвилини, якщо є якісь серйозні роботи, але на практиці ми подивилися, що це є досить зручно і для нас, і, думаю, для університету, — розповів Тарас Хованець.

Дуальну освіту в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти й газу почали впроваджувати у 2017 році. Навчатися за такою формою студенти можуть, починаючи з третього курсу. Зараз її практикують 39 студентів із 14 спеціальностей університету, каже координаторка дуальної освіти закладу Ірина Перевозова.

Якщо здобувач висловлює бажання здобувати освіту за дуальною формою, йому пропонується, якщо є така можливість, робоче місце і те підприємство чи організація, базою якого володіє наш заклад вищої освіти, або знаходить самостійно. Головне, щоб робота була за фахом і офіційне працевлаштування, — сказала Ірина Перевозова.

Микола Рибак шліфує деревину на одному із підприємств області. Він навчається в Івано-Франківському вищому художньому професійному училищі № 3. Хлопець також перейшов на дуальну форму освіти.

Навчився працювати з деякими верстатами краще, навчився правильно шліфувати, підбирати зерно, шпаклівку, колір під колір дерева і під фарбування, — каже Микола Рибак. — Теорія — це добре, але практично все спробувати, зробити — це найкраще навчання.

На меблевій фабриці цьогоріч за дуальною формою освіти навчаються троє студентів, розповіла співзасновниця підприємства Олена Феценець.

Ми зіткнулися з тим, що в училищах зовсім інша матеріально-технічна база. Вони не можуть нам підготувати настільки кваліфікованих працівників. Відповідно, нам набагато краще взяти сюди студентів для того, щоб вони і розповіли іншим студентам, які навчаються в училищі, про те, що таке підприємство. А по-друге, можемо підготувати саме такі кадри, які нам підходять, — каже Олена Феценець.

Навчатися за дуальною формою освіти можуть ті студенти училища, які вже мають середню освіту, розповідає заступниця директора з навчально-виробничої роботи закладу Лариса Козин. За її словами, училище уклало договір про співпрацю приблизно з 50 підприємствами.

Це дозволяє нам вирішувати одразу дві проблеми: по-перше, підготувати здобувача освіти до роботи на реальному ринку праці. По-друге, допомогти знайти роботу цьому ж випускнику. Він, працюючи на конкретному підприємстві, здобуваючи практичне навчання, добре себе зарекомендувавши, має собі місце праці після випуску, — повідомила Лариса Козин.

За словами начальника департаменту освіти та науки облдержадміністрації Віктора Кімаковича, в Івано-Франківській області впровадили дуальну форму освіти в одному університеті, чотирьох закладах професійної та одному закладі фахової передвищої освіти.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...