Мед Атлант

#ХрамиТвогоМіста: Церква Зіслання Святого Духа

Молода, активна парафія Зіслання Святого Духа, що на вул. Коновальця 105, – це невелика церква з чималою спільнотою вірян. Адміністратор храму отець Михайло Віхоть розповів про розбудову багатої на людей парафії, історію храму та сьогоднішні соціальні служіння.

Як все починалося: історія заснування парафії

Парафія Зіслання Святого Духа відносно молода, адже розпочала своє існування у 2008 році. Якраз у червні того року владика-ординарій Володимир Війтишин на місці, де постане храм, освятив хрест і наріжний камінь. Ініціатива спорудження храму та створення парафії належала пароху – отцю Віталію Дем’янцю. У той час Владика поблагословив навіть не одне, а декілька місць для зведення святинь. Долучалися до цієї справи усі священники Молодіжної комісії Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Перш ніж розпочалося будівництво храму, парафіяльне життя почало формуватися у тимчасовій каплиці, яку було обладнано в орендованому приміщенні колишнього молочного магазину на вул. Коновальця, 103. 20 грудня 2008 року каплицю освятив світлої пам’яті єпископ-емерит Софрон Мудрий, і з того дня на парафії щоденно відбувалися відправи богослужінь.

З приходом весни, у 2009 році було залито фундамент під храм і 27 червня того ж року розпочато будівництво. З благословення Владики Володимира Війтишина, 25 вересня у храмі вперше відслужили Вечірню, хоч купол ще не був встановлений. Відтоді всі богослужіння відправляються у храмі.

Урочисте посвячення храму відбулося 12 червня 2011 року. На свято Зіслання Святого Духа Правлячий Архієрей Івано-Франківської єпархії УГКЦ Владика Володимир у співслужінні численного духовенства освятив храм.

З пам’ятних подій отець Михайло пригадав день, коли у 2016 р. в рамках святкування храмового празника парафію відвідав єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Владика Йосафат Мощич, який освятив новий престіл, тетрапод, напрестольне Євангеліє, а також очолив Архієрейську Службу Божу.

Соціальні служіння парафії

Окрім служінь в самій церковній спільноті, священники опікуються одразу декількома закладами – освітнім, медичним та установою виконання покарань.

За ці роки склалася добра співпраця з Ліцеєм №21, де до початку карантину щопонеділка молилися Службу Божу. Протягом навчального року при храмі відбувається приготування учнів до Першої сповіді та Урочистого Святого Причастя. Священники храму беруть участь у зустрічах з вчителями та учнями в часі Тижня духовності та при інших урочистостях.

Щонеділі та у дні великих християнських свят сотрудники храму о. Арсен Панчак та о. Василь Сливоцький відвідують Івано-Франківську установу виконання покарань №12, яка розташована на території парафії. Священнослужителі служать Літургію, здійснюють Таїнства Покаяння та Причастя. В установі душпастирі проходять кілька пунктів пропуску, залишають всі особисті речі та йдуть з Богом до позбавлених волі, іноді навіть довічно ув’язнених.

Так само священники храму духовно опікуються державною установою «Територіальне медичне об’єднання МВС України по Івано-Франківській області», а саме недужими пацієнтами, які знаходяться на лікуванні та медичним персоналом. Щотижня до початку карантину у каплиці святого Пантелеймона, яка знаходиться у приміщенні закладу, молилися Службу Божу. Оскільки зараз карантин, то у дворі лікарні служиться молебень до Богородиці чи до Христа Чоловіколюбця. Хтось слухає всередині, відчиняючи вікна, хтось бере участь у молитовних зустрічах безпосередньо на вулиці.

Як зазначив о. Михайло, парафія Зіслання Святого Духа знаходиться на перехресті вулиць, названих на честь великих українських патріотів – Євгена Коновальця, Степана Бандери, Андрія Мельника, Слави Стецько, тому священники часто долучаються до святкування річниць пам’яті цих та інших героїв.

Спільнотне життя парафіян храму

На парафії розвивається одразу декілька спільнот, кожна з яких має власні молитовні наміри та благодійницьку діяльність. Всі разом учасники утворюють єдину спільноту, що готова простягнути руку допомоги нужденному, як в духовному житті, так і побутових життєвих проблемах.

Учасники спільноти «Світло Марії» моляться в дусі Меджугор’є, проводять молитви на Вервиці, читають послання Богородиці та спільно беруть участь у Літургії. А благодійні акції здійснюють, об’єднуючись з учасницями спільноти «Матері у молитві», які моляться за своїх дітей, дітей спільноти та усієї України. Спільнота часто допомагає у збірках коштів та допомоги для воїнів АТО. Також щорічно учасниці долучаються до збору подарунків для самотніх людей з Івано-Франківського геріатричного пансіонату чи Погінського психоневрологічного інтернату для жінок. Молитва – це велика допомога, але для матерів важливо залишатися діяльними.

Спільнота «Мир Вам» у своїй основі займається євангелізаційною діяльністю, читанням і роздумуванням над словом Божим, прославою Бога у піснях.  Учасники спільноти у своїй діяльності виходять також за межі храму, організовуючи євангелізаційні заходи в центрі міста зі свідченнями вірян та молитвою прослави.

Спільнота «Святого Миколая» окрім молитовного служіння займається роздачею одягу нужденним. Як стверджують її організатори, ініціатива справді потрібна франківцям. Кожен охочий може принести до храму одяг, а потребуючі можуть обрати будь-які речі та безкоштовно їх забрати. До карантину учасники спільноти також займалися справою проголошення Слова Божого в’язням, що довічно позбавлені волі.

«Чоловіки в молитві» – відносно молода спільнота. Ми звикли, що обличчя церкви є жіночим, але чоловіки теж присутні в житті церкви. Учасники вирішили збиратися навколо Бога, молитися, читати Святе Письмо, розпізнавати волю Христа у своєму житті.

Спільнота молоді Тезе кожну другу неділю місяця разом збирається у храмі та спільно молиться у дусі зустрічей Тезе.

Катехизацію у храмі священники щотижня проводять для дорослих і дітей. Щопонеділка після вечірньої Служби Божої (19:00) для дорослих, а щонеділі о 13:00 для підростаючого покоління.

Служителі церкви Зіслання Святого Духа:

Разом з адміністратором  о. Михайлом Віхотем на парафії душпастирює ще три священнослужителі: о. Арсен Панчак, о. Петро Басараб та о. Василь Сливоцький.

Хори, які супроводжують Літургію: парафіяльний хор (керівник п. Любомир Завадецький), хор у складі студентів та викладачів Інституту культури м. Івано-Франківська (керівник п. Олег Колубаєв), парафіяльний дитячий хор (керівник п. Олександра Безручко).

Своїм співом богослужіння супроводжують три співці (дяки): п. Сергій Гутій, п. Мирослав Базилько та п. Любомир Завадецький, а паламарями є  п. Роман Кирилюк та Юрій Вацеба.

За красу храму дбає спільнота сестриць, які напередодні неділі, великих свят та при кожній потребі збираються, щоби приготувати храм до зустрічі вірян.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...