Мед Атлант

Повний блекаут: як вижити без води, газу, тепла та електроенергії?

За останні тижні росія здійснила найбільш масштабну в історії атаку на енергетичні об’єкти України. Її мета – повністю “погасити” країну.

Поки що окупанти свого не досягли, однак наслідками обстрілів стало відключення від енергопостачання мільйонів українців. Схоже, що ворог на цьому не зупиниться, адже очікує від Ірану нових поставок ракет та безпілотників.

Обстріли енергетичної інфраструктури змусили українців серйозно замислитися над тим, як підстрахувати себе, якщо настане тотальний блекаут. Це – найбільш страшна подія для енергетиків. Вона настає, коли графік обмеження потужності та графік аварійних відключень не допомогли. У цьому випадку споживачі від’єднуються від живлення на рівні підстанцій “Укренерго”. Тоді без світла можуть залишитися міста і навіть цілі області.

Так, голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба не виключає повного відключення електроенергії та опалення у випадку подальших влучань російської армії в об’єкти енергетичної інфраструктури.

МІСТО разом з доцентом кафедри енергетичного менеджменту і технічної діагностики ІФНТУНГ Андрієм Яворським з’ясовувало, чим потрібно запастися в першу чергу, аби пережити блекаут.

«Якщо електроенергія зникає на довгий час, міста є дуже вразливими. У нас досить велика мережа індивідуального опалення, яке без електрики не працюватиме. Котельні також під питанням, адже і вони потребують багато електроенергії. Це стосується й водопостачання та водовідведення – ми просто можемо потонути в нечистотах. Варто подивитися на досвід міст, які пережили облогу, наприклад Чернігів. Як показав час, його мешканці були абсолютно не готові до такого, особливо ті, хто жили в багатоповерхівках. Порятунок тільки в гуртуванні», – каже Андрій Яворський.

В таких умовах гостро постає питання – як приготувати їжу та зігрітися. У квартирах буржуйок не поставиш – це дуже небезпечно, каже експерт.

«Мешканці багатоповерхівок ночуватимуть в одному приміщенні. Треба готуватись до того, що доведеться ночувати за низької температури – тут в нагоді стають речі, якими користуються альпіністи: термобілизна, хороший спальник, палатки».

Отож, що варто мати в такому випадку:

1. Чим зігрітися: допоможуть пледи та ковдри, термобілизна та гарячі напої в термосах або термокухлях. В крайніх випадках можна використати окопні свічки, однак з ними треба поводитися максимально обережно.

2. Як приготувати їсти: Тут знадобиться туристична плитка з балонами, яка працює від скрапленого газу – вона безпечна та зручна в використанні. Щоправда, не варто забувати, що у міській квартирі використати великі балони заборонено. Тому мешканцям багатоквартирних будинків потрібно вибирати мініплиту, яка працює від балончиків цангового типу, або ж купувати пальник на сухому паливі.

Туристична плитка

«Раціон доведеться змінити – на цій плиті борщ не звариш. Потрібно мати продукти, які готуються швидко – каші, макарони, овочі. Також запастися можна й консервами. Запас варто зробити десь на 2 тижні, на більший час немає змісту, адже продукти зіпсуються. Також треба запастися всіма видами води – і питної, і технічної».

3. Альтернативне освітлення: завжди з собою варто мати хороший ліхтарик на батарейках формату АА. Додатково можна взяти налобний ліхтар, адже вуличне освітлення може не працювати. На сім’ю варто мати кемпінговий ліхтар, який зможе освітити цілу кімнату. Він може бути акумуляторний.

«Де взяти електроенергію? Подбайте про свої гаджети – купіть хороший павербанк, ємністю 20 тисяч mAh, адже сучасні смартфони споживають багато електроенергії. Генератор можна купити хіба що спільно з сусідами. Також доступні туристичні сонячні батареї з перетворювачем – потужність таких батарей має бути на рівні 15-20 W. Ні в якому разі не купуйте павербанки з сонячними батареями – потужність таких пристроїв мізерна».

Приклад кемпінгового ліхтаря

4. Зв’язок: на сім’ю треба мати радіоприймач, який працює на батарейках. Якщо у вашому регіоні сильно постраждає ТЕЦ чи ТЕС, зв’язок може зникнути – тоді ви залишитесь в інформаційному вакуумі. Хороший радіоприймач дозволить забезпечити роботу тривалістю 100 годин й ви будете знати, як діяти. Не забувайте, що за відсутності світла можливі збої роботи оповіщення населення про повітряні тривоги.

«Приклад Чернігова нам показав, яким може бути життя без світла, коли люди сиділи в облозі 40 днів. Завжди варто готуватися до найгіршого й зняти з себе рожеві окуляри. Думка про те, що «мене це не торкнеться, від мене це далеко» дуже шкідлива. Одне діло молоді та активні люди, інша справа пенсіонери та самотні люди. Чим старша людина, тим більше тепла вона потребує. Саме про таку верству населення та дітей має подбати влада. Мобільні пункти обігріву не панацея, вони не забезпечені для довготривалого прийому людей», – зазначає експерт.

Енергетики запевняють, що ситуація наразі контрольована й не вірять у сценарій повного блекауту. На їх думку повного затемнення можна уникнути, однак без світла протягом тривалого часу залишиться низка регіонів. У цьому випадку йдеться про контрольовані обмеження, які масово застосовуються зараз. Попри це, все ж варто подбати про себе та за можливості запастися необхідним – так ви знатимете, що до екстреної ситуації будете готові.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...