Мед Атлант

“Редан” у Франківську: поліцейські встановили організаторів збору

Понад сотня підлітків днями бігали центральними вулицями Франківська. Натовп не тільки здивував, але й стурбував мешканців міста. Як з’ясувалося, ця ситуація пов’язана з російською субкультурою “Редан”.

Ідея масових «забігів» – пошук опонентів з-поміж “реданів”. У поліції кажуть, що на щастя, ніхто під час цього не постраждав. Жодного повідомлення про порушення громадського порядку до поліції не надходило.

За інформацією начальниці відділу ювенальної превенції в Івано-Франківській області Алли Бойчук, для безпеки та встановлення організаторів були залучені працівники Кіберполіції та оперативні підрозділи.

«На сьогодні встановлено троє учасників, які брали участь у зібранні людей. З’ясувалося, що в соцмережах була створена одноденна група з закликом де зібратись. Загалом поліції відомо про 140 учасників, більшість з яких прийшли з цікавості. Діти побачили інформацію у соцмережах і їм було цікаво що буде відбуватись насправді. З активними учасниками поліцейські провели бесіду. На батьків склали протоколи за статтею 184 «Неналежне виховання дітей». Оформлені матеріали будуть спрямовані до суду», – розповіла Алла Бойчук.

Ювенальні поліцейські працюють з особою, яка визнала, що розповсюджувала інформацію про зібрання. Цей хлопець і підтверджував присутність інших учасників. Вік затриманих підлітків — від 13 до 17 років.

«Наразі всі органи працюють над тим, щоб не допустити поширення принципів такої субкультури на території області й взагалі держави», – додала Алла Бойчук.

У рамках цього ювенальна превенція Прикарпаття проводить роз’яснювальні заходи з старшокласниками. Один із таких відбувся в Івано-Франківську в ліцеї №3.

«Події, які відбулися в Івано-Франківську схвилювали педагогів. Оскільки ми працюємо з дітьми, повинні донести їм інформацію наскільки шкідливою є ця субкультура і які можуть бути наслідки та відповідальність. Ми робимо перші кроки і проводимо превентивні заходи з учнями 9-11 класів, щоб застерегти їх від цього руху», – розповіла директорка ліцею №3 Наталія Микула.

Також поліцейські та вчителі намагаються донести до учнів, що взявши участь у таких заходах вони стають жертвами російської пропаганди.

Довідково: Редан – це російська субкультура агресивно налаштована груп людей. Учасники мають довге чорне волосся, чорний одяг із зображенням павука.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...