Мед Атлант

Депозити під час війни аналіз тенденцій та прогнози

Найефективнішим методом збереження коштів в умовах інфляції є зберігання їх на валютному депозиті у банку. Фінансові установи в Україні наразі пропонують більш вигідні умови депозитів порівняно з банками інших країн.

Хоча існує ризик втрати частини прибутку через інфляцію, депозити залишаються привабливими для збереження коштів через відсутність інших альтернатив. Проте у найближчому майбутньому дохідність депозитних вкладів може зменшитися.

Роль депозиту в умовах війни

Війна вимагає особливо обережного використання фінансових ресурсів. Збереження коштів стає критично важливим, оскільки наявність фінансової подушки може визначати ступінь захищеності людини у разі втрати майна, роботи або отримання поранень.

У липні 2022 року Національний банк України (НБУ) дозволив банкам проводити продаж безготівкової валюти громадянам з можливістю її подальшого розміщення на депозиті на період не менше трьох календарних місяців із обмеженням на суму до 50 тисяч гривень щомісячно (в еквіваленті). При цьому, 21 жовтня того ж року, ці обмеження були анульовані, і тепер банки не мають жодних обмежень на суму чи кількість таких вкладів для кожного клієнта.

На сьогоднішній день відсоткова ставка за такий депозит встановлюється відповідно до політики кожного банку, а гроші зберігаються на строк не менше 6 місяців з можливістю його подовження, але без можливості дострокового розірвання угоди.

Які депозити, на сьогодні, є найпопулярнішими?

За даними учасників фінансового ринку, у Києві та областях переважають:

  • Гривневі депозити у розмірі від 50 тис. до 100 тис. грн, що становлять практично половину усіх гривневих вкладів;
  • Депозити від 100 тис. до 200 тис. грн складають 20% від загальної суми, вклади до 50 тис. грн, що становлять близько 15%;
  • Депозити від 200 до 500 тис. грн – приблизно 10-12%;
  • Решта 7-10% припадає на вклади понад 500 тис. грн.

За висновками фінансових аналітиків, наразі на ринку створені сприятливі умови для збільшення обсягу гривневих депозитів. Передбачається, що їхня кількість у Києві та областях може збільшитися на 5-10%.

Де ще можна зберігати гроші?

Економію коштів можна також здійснювати через вкладання в військові облігації, які є безпечним та надійним способом отримання прибутку від відсотків, що нараховуються на цінні папери. Це поєднує в собі високоприбуткове інвестування коштів з патріотичним акцентом, ці облігації спрямовані на фінансування ЗСУ та інших потреб країни під час воєнного стану. Придбати військові облігації можна легко у «Банк Кредит Дніпро».

Незалежно від того, де зберігаються гроші, важливо мати достатній рівень фінансової грамотності. Це дозволить приймати обґрунтовані рішення, зберігати свої заощадження та отримувати максимальний прибуток від власних інвестицій.

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...