Мед Атлант

Личинки ведмедки (капустянки) перезимували: прикарпатцям радять як позбутись шкідників

Через теплу погоду на Івано-Франківщині личинки ведмедки (капустянки) могли перезимувати. Вони відроджуються у червні, тому боротьбу з цими шкідниками потрібно розпочинати зараз.

Про це зазначили у ГУ Держпродспоживслужби в області.

Начальниця відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Держпродспоживслужби в області Галина Данилюк розповіла Суспільному, що  у 2024 році найбільшу популяцію ведмедки фіксують в Івано-Франківському та Коломийському районах.

Що відомо про шкідника ведмедки (капустянки)?

Ведмедка — комаха великих розмірів — до восьми сантиметрів завдовжки. Вона є родичкою цвіркунів і коників. Пошкоджує майже всі овочеві, злакові, кормові культури. Ця комаха веде нічний спосіб життя. Через це її важко зловити. Навесні та восени комахи шкодять найбільше — в цей період вони й розмножуються.

Методи боротьби зі шкідником:

  • Розпушування ґрунту. Аби зруйнувати нори ведмедок, потрібно у період їхньої яйцекладки (кінець травня — початок червня) двічі-тричі розпушувати ґрунт на глибину 10-15 сантиметрів.
  • Обробляння коріння розсади. Перед висадженням у ґрунт коріння розсади потрібно витримати в спеціальних препаратах проти шкідників. Або ж можна полити грядки розчином і настоєм курячого посліду у пропорціях один кілограм на 12 літрів води.
  • Приманки з інсектицидів, від яких гине ведмедка. На один кілограм відвареної кукурудзи, гороху або пшениці потрібно додати 30 грамів олії та будь-який інсектицид. Все це необхідно перемішати та вилити в ямки на ті ділянки, де найбільше пошкоджені рослини. Приманки слід накрити землею. Перед розкладанням такої “їжі” ґрунт потрібно полити водою, адже ведмедка любить вологу.
  • Хвойні гілки. Відлякують шкідників розставлені на відстані по півтора метра одна від одної хвойні гілки, які час від часу потрібно змінювати на свіжі.
  • Чорнобривці або хризантеми, висаджені навколо грядок. Ведмедка не любить контакту з цими рослинами, а також іншими культурами, які мають специфічний запах.
  • Ловильні ями. Після збору врожаю яму завглибшки до 80 сантиметрів потрібно закласти гноєм. Там на зимівлю збираються комахи. Після похолодання гній з ями необхідно розкидати поверхнею ґрунту. На морозі ведмедка гине.
  • Пастки. Скляні банки та пластикові пляшки потрібно закопати в землю під нахилом та змастити краї медом або ж налити в них трохи свіжого пива. Ведмедку заманить цей запах і вона заповзе у пляшку, а вилізти звідти не зможе.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...