Мед Атлант

На Бандери авто поросло травою. Поліція і муніципали безсилі. ФОТОФАКТ

В Івано-Франківську на вулиці Бандери, 10 автомобіль поріс травою. Очевидці кажуть, автівка тут вже декілька років і ніхто її не забирає з-під вікон будинку.

Коресонденти МІСТА дізнавалися у поліції про те, чи мають право люди скаржитися, якщо автомобіль не перешкоджає дорожньому руху та як можна автомобіль забрати згідно законодавства, адже він знаходиться ще й на газоні.

Речник Управління патрульної поліції у м. Івано-Франківську Микола Гурак та начальник муніципальної інспекції з благоустрою Михайло Яцків спробували відповісти на ці питання.

Микола Гурак каже, що інколи приходять подібні виклики, але часто інспектори нічого не можуть зробити:

“По місту є десяток таких автомобілів, які стоять відчинені. Патрульним недавно приходив виклик про те, що стоїть відчинена машина. Сусіди кажуть, що авто там уже півроку. У результаті ніхто не знав чия це машина, а реєстрація не українська”.

Щодо того, чи можна евакуювати такий автомобіль, речник зауважив:

“Машину можна евакуювати в одному випадку – якщо вона суттєво заважає руху. По закону евакуація проводиться, коли авто заважає дорожньому руху, а не просто мешканцям”.

Довідково КУпАП: Стаття 265-2. Тимчасове затримання транспортних засобів.

А от щодо постанови через те, що автомобіль припаркований на газоні, то для цього потрібний водій. Гурак каже, якщо б екіпаж патрульної поліції чергував на місці певний період часу, і коли б прийшов власник, то він міг би заявити, що авто не ставив. В цьому випадку інспектори дійсно не бачили хто був за кермом. Речник пояснює, для постанови потрібний водій, а не власник.

“Якщо це паркування на газоні, то можна виписати штраф на водія. Це може зробити як патрульна поліція, так і муніципальна інспекція. Але слід розуміти, що штраф виписується на водія, який приїхав на цьому авто і залишив його там. Тут не йде мова про власника”.

Довідково КУпАП: Стаття 122. Перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху.

Якщо б прийшла скарга від заявника стосовно того, що авто заважає, то патрульна поліція передає інформацію дільничому, який мав би поспілкуватися з власником та пояснити ситуацію. Розшуком патрульні не займаються.

Для прикладу, якщо на авто були б сліди злому, то розшукується власник і повідомляється. Це робиться для того, бо, ймовірно, машину викрали.

Начальник муніципальної інспекції з благоустрою Михайло Яцків журналістам МІСТА розповів, що з такою проблемою за час роботи муніципали не зустрічалися. Не заперечує, що такі випадки у місті є, але каже, що ніхто не скаржився дотепер. Переконаний, що це погано впливає на благоустрій міста.

“У таких випадках треба встановлювати власника. Це реально зробити. Це ж матеріальні цінності і є номерні знаки. Практики такої у нас не було, але ми завжди за покращення. Якщо б був певний механізм з цього приводу від поліції – готові приєднатися. Зараз більше працюємо по рекламних вивісках, бо є скарги. Але якщо це зелена зона – викликаємо поліцію і шукаємо власника.”

Михайло Яцків поділився практикою роботи в інших містах України стосовно таких випадків:

“Якщо на зеленій зоні стоїть авто тривалий час, то працівники ЖЕКів, виявивши, передають поліції і далі забирають. Правда, це поодинокі випадки. Це ж матеріальна цінність, у будь-якому випадку його можна продати чи то на запчастини, чи як робочий автомобіль”.

Фото з вул. Бандери, 10.

Читайте також: Ховався і мовчав: як туркмену, підозрюваному у вбивстві болгарки, обирали запобіжний захід. ВІДЕО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...