Мед Атлант

В Франківську розповіли про можливості контролю громад над прибутками від видобутку нафти і газу

Сьогодні, 24 квітня, в приміщенні наукового містечка “Нова енергія” відбулась прес-конференція на тему “ІПВГ – регіональний вимір. Прогрес і проблеми”.

Про перспективи ініціативи прозорості у видобувних галузях України розповів професор, директор НДІ нафтогазової енергетики і екології ІФНТУНГ Максим Карпаш. На його думку, громади в Франківській області повинні контролювати надходження від видобувних галузей:

“В нас 31 родовище в області, видано дуже багато дозволів, по деяких робота не ведеться роками і це погано, адже хтось інший міг би її використати. Тобто це замкнене коло, адже режим анулювання ліцензії є дуже тяжким. Так побудоване законодавство “.

На Франківщині найбільші родовища у Долинському, Косівському і Надвірнянському районах.

 

Говорили також про децентралізацію і про те, що в Україні прийняли закон і тепер 5% від ренти отримують місцеві бюджети.

“Це для сіл не є дуже добре. Адже для них надходитимуть шалені кошти, які значно перевищуватимуть бюджет. Хто буде контролювати ці кошти?! Сільські громади не націлені на це. Ми пропонуємо все-таки діяти з програмами, які розробляли фахівці”, – зазначає Максим Карпаш. 

Окрім того, влітку ініціатива прозорості планує провести тренінг, де навчатимуть планувати використання надходжень від ренти.

Завдяки ІПВГ компанії звітуватимуть про те, скільки нафти, газу та іншого вони добули, скільки податків сплатили й куди ті податки поділися. Ця інформація тепер буде доступною всім.

Читайте також: Судинним хірургом року в Україні визнано професора ІФНМУ. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...