Мед Атлант

У Франківську обговорили шляхи та умови реінтеграції Донбасу. ВІДЕО

Сьогодні, 19 травня, в Івано-Франківську  в рамках громадського марафону #Навіщо_Нам_Бути_Разом? відбулось публічне обговорення “Шляхи та умови реінтеграції: виклики та можливості”.

В обговоренні взяли участь активісти, волонтери, переселенці, представники місцевих органів влади і громадських організацій, соціальні працівники та журналісти, передає МІСТО.

Під час заходу дискутували на питання щодо міжнародного досвіду врегулювання конфліктів, збереження соціально-економічних зв’язків через лінії розмежування на різних етапах конфлікту та щодо викликів і можливостей майбутнього розвитку ситуації в Україні.

Співзасновниця організації Дом4824 Наталя Вишневецька поділилась з присутніми власним досвідом та розповіла про своє бачення цієї проблеми.
Для мне ця тема особливо цікава, тому що я сама з Донецька і приїхала сюди через ті події, що там стались. Перша наша поїздка закордон була в Берлін. Цим містом я була вражена, адже колишні переселенці живуть там повноцінним життям і жодна людина не сприймає їх як тих, хто колись підтримував злочинність”, – зазначила Наталя Вишневецька.
Олег Саакян, київський політолог, переселенець з Донецька, розповів про безпечну реорганізацію, архівацію та детальніше вивчення Донбасу.
Варто говорити про безпечну реінтеграцію, яка має будуватись на безпечному ядрі і розставляти правильно “прапорці”. Реінтеграцію слід проводити на фізично звільнених територіях. І необхідно визначити, як говорити – межа дотику чи межа зіткнення“, – зауважив Олег Саакян.
Під час заходу проводили включення по Skype з міжнародними експертами на тему реінтеграційних процесів в Грузії та Молдові. Також до обговорення приєднались учасники АТО, які висловили свою думку щодо ситуації, яка складається в країні з переселенцями. Зокрема, зауважили, що Україні не варто брати приклад з Молдови та Грузії.
Впродовж обговорення присутні ділились історіями, досвідом та застереженнями. Такий захід будуть проводити у багатьох містах України, щоб спільно напрацювати оптимальний механізм реінтеграції.
Пропонуємо переглянути відеотрансляцію з місця події.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...