Мед Атлант

Верховна Рада затвердила квоту 75% української мови на ТБ

Верховна Рада остаточно схвалила проект закону щодо мовних квот на телебаченні.

Документ підтримали 269 депутатів – представники майже всіх фракцій та груп парламенту, окрім “Опозиційного блоку”. Про це повідомляє МІСТО з посиланням на ВВС Україна.

Проект передбачає, що для загальнонаціональних і регіональних телекомпаній частка передач і фільмів українською мовою має становити не менше, ніж 75%. Для місцевих телерадіокомпаній встановлюється квота на україномовний продукт у 60%, хоча у первинній редакції було 50%.

Частку рахуватимуть за тиждень – погодинно: з 7:00 до 18:00 та з 18.00 до 22.00. Від ідеї рахувати квоту кожної окремої години щоденно відмовились.

Наразі на багатьох телеканалах України домінує російська мова. На вимогу представників кримських татар у проект внесли поправку, що регіональні канали, які мовлять мовами корінних народів, матимуть суттєві послаблення.

Під квоти не потрапляють передачі та фільми, виготовлені до 1 серпня 1991 року. Їх достатньо субтитрувати українською мовою, тоді вони включаються в українську квоту.

Документ передбачає перехідний період – упродовж року всі передачі, вироблені за участі телеканалу, вважають такими, що відповідають необхідній українській квоті.

Ситуацію з ток-шоу та передачами, де виступають різними мовами, вирішили врегулювати в особливий спосіб. Передача вважається україномовною, якщо всі ведучі та диктори говорять українською.

Читайте також: На Прикарпатті відкрили Центр по роботі з неповносправною молоддю. ФОТО 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...