Мед Атлант

Запуск “Карпатнафтохім” в Калуші : інформація про хімічні опіки і евакуацію не підтвердилася

Сьогодні, 8 червня, у Калуші мешканці масово скаржилися на неприємний запах у повітрі. З’ясувалося, що калуський нафтохімічний завод “Карпатнафтохім” готують до запуску.

Завод не працює з 2012 року. Сьогодні включився у режим роботи – були увімкнені печі. Цей процес перетворився на скарги з боку мешканців, які потерпали від нехарактерного запаху.

Начальник управління надзвичайних ситуацій Калуської міської ради Ігор Головатчук журналістам МІСТА пояснив, що такі дії нормальні для заводу, який не працював довгий час. Проте зауважив, що жодної аварії на ТОВ “Карпатнафтохім” не сталося.

“Там на заводі проводиться запуск. Вмикаються печі і працюють вони на основі таких органічних продуктів, які б не могли завдати шкоду. Це нормальне явище, коли запускають завод. Станом на зараз вони вийшли на нормальний режим роботи і вже немає ніякого запаху”, – пояснює Ігор Головатчук.

Щодо того, чи заборонялося мешканцям виходити на вулиці, а особливо не випускати дітей, начальник управління надзвичайних ситуацій Калуської міської ради зауважив:

“Такого не було. Після того, як ми отримали інформацію з “Карпатнафтохім”, ми повідомляли дитячі садочки і табори, що загрози немає. Звісно, що краще дітей не випускати на вулицю. Та насправді нічого немає, що могло б їм нашкодити”.

Переконаний, що все так і мало відбутися. Правда, погода підвела.

“Коли “Карпатнафтохім” працював постійно, а потім півроку ні, то теж був такий запах при запуску. Так має бути. При запуску завжди так було. А тепер вони тривалий час стояли. Тому залишки тих продуктів є. Багато залежало і від погоди, бо похмуро. Тому все, що йшло з труби, лягало на землю”, – наголосив пан Головатчук.

Начальник управління надзвичайних ситуацій Калуської міської ради повідомив, що виїзд на завод сьогодні був. Навіть проби на аналіз взяті. Поспілкувалися з керівництвом, ніяких аварійних ситуацій не споглядалося.

“Ми виїжджали, лабораторія наша виїжджала, брали пробу води у потічку. Адже казали, що там є забруднення, яке з’явилося через завод. Щоправда, явного забруднення не було, та пробу таки взяли. Результати будуть за декілька днів. Спілкувалися з керівництвом. Останні пояснили, що аварійної ситуації немає. Робота йде у нормальному режимі. Загрози для мешканців чи персоналу немає”, – заспокоїв Ігор Головатчук.

У результаті таких змін у Калуші ніхто не постраждав. Ігор Головатчук каже, що перевірили медичні заклади і ніхто не звертався через нехарактерний запах, а саме – з опіками:

“Ми перевірили медичні заклади. В жоден не зверталися люди з опіками чи іншими симптомами через запах. Більше того, опіки не могли бути, бо це не та хімічна речовина, яка б спричинила такі дії”.

Журналісти МІСТА вирішили з’ясувати інформацію по потерпілих в Івано-Франківській обласній клінічній лікарні. Відтак, стало відомо, що за останню добу в опіковий відділл Івано-Франківської обласної клінічної лікарні із Калуша ніхто не поступав.

Нагадаємо, сьогодні в Івано-Франківську замінування готель “Надія”. Інформація не підтвердилася. Поліція шукає зловмисника. ФОТО

Довідково:

ТОВ “Карпатнафтохім” створено 29 жовтня 2004 року на базі потужностей “Оріана”, його засновниками виступили ЗАТ “Лукор” із часткою 24% і LUKOIL Chemical B. V. – 76%. “Карпатнафтохім” виробляє етилен, поліетилен, вінілхлорид, каустичну соду, хлор. Він був зупинений в 2012 році і на цей час не працює.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...