Мед Атлант

Депутати обласної ради пропонують створити програму психологічної реабілітації для учасників АТО

Сьогодні, 30 червня, під час 16 сесії обласної ради депутати вирішили звернутися до Президента України П. Порошенка та Прем’єр-міністра України В. Гройсмана щодо необхідності розроблення державної програми психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції на Сході України.

У документі звернення йдеться, що на сьогодні запропонована схема допомоги бійцям, які пройшли бойові дії, є у вигляді санаторно-курортного відпочинку. Ця схема є досить слабкою щодо вирішення психологічних проблем самого бійця і його родини. Вона орієнтована більше на оздоровлення бійця, а не на його психологічну реабілітацію.

“Світовий досвід роботи з ветеранами, які пройшли бойові дії, свідчить про те, що вони повинні проходити цілий комплекс психологічної підтримки з першого дня повернення до мирного життя. Такий психологічний реабілітаційний супровід повинен починатись ще у військовому підрозділі, з військовими повинні працювати військові психологи та інструктори, які пройшли відповідну підготовку щодо надання психологічної допомоги солдатові після бою”, — зазначила Наталія Чаплинська, голова постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників АТО та їх сімей.

Тому, депутати вважають, що  варто вивчити і перейняти досвід держав, де вже є розроблені програми реабілітації військовослужбовців після повернення з гарячих точок та бойових дій (США, Ізраїль та Балканські держави) та використати напрацювання з психологічної реабілітації фахових громадських організацій учасників АТО.

“Результатом отриманих знань і навиків мала б бути розроблена програма психологічної реабілітації ветеранів АТО та учасників бойових дій”, — додала Наталія Чаплинська.

Депутати майже одноголосно підтримали проект звернення.

Читайте також: Титан, що не здався (Історія Олега Івахнюка – бійця батальйону “Донбас”)

Франківська патрульна просить допомогти пораненому товаришу в зоні АТО.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...