Мед Атлант

Франківські патрульні просять кошти з обласного бюджету, а депутати хочуть більшої співпраці від Міхальця

На одній із комісій обласної ради депутати розглянули запропонований проект рішення щодо того, чи включати Управління патрульної поліції у м. Івано-Франківську до програми фінансування з обласного бюджету. На засіданні депутати дискутували, все ж це питання рекомендували на сесію, яка відбудеться сьогодні, 30 червня.

Нині депутати розглянуть проект рішення обласної ради “Про внесення змін до рішення обласної ради від 10.06.2016 року № 226-5/2016 “Про регіональну цільову програму профілактики правопорушень на 2016-2020 роки”.

У цю програму включені ГУ НП в Івано-Франківській оласті, СБУ в Івано-Франківській області, обласна прокуратура, управління пенітенціарної та міграційної служб області, військова частина 1241 Нацгвардії. Відтак, Управління патрульної поліції звернулося, аби у програму включили також і їх.

Тоді на засіданні постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади її голова  — Тарас Виноградник, зауважив:

“До нас звернулось Управління патрульної поліції Івано- Франківська з проханням включити їх до Програми. Планують проводити акції в області. Нещодавно я спитався у Дмитра Міхальця, куди  збираються їздити патрульні, він мені відповів, що сам вирішуватиме. Тоді чому ми повинні виділяти кошти з обласного бюджету на поїздки Міхальця?! Упередженого ставлення немає, просто я хочу це зрозуміти”.

Попри тривалі дискусії це питання винесли на сесію обласної ради. Журналісти МІСТА звернулися до Тараса Виноградника, аби той пояснив, про що ж саме спілкувався з Міхальцем. Крім того, наші журналісти запитали й Управління патрульної поліції у м. Івано-Франківську для чого їм кошти.

Тарас Виноградник каже, що його пряму мову дещо не так подали журналісти. І пояснив дослівно, про що говорив насправді.

“Трохи у ЗМІ перекрутили. Я дослівно сказав так: “В мене була особиста розмова з Міхальцем про те, що перебуваючи в районах області, спілкуючись з керівниками органів місцевого самоврядування, вони вказують на питання підвищення криміногенної ситуації. Я зустрівся з Дмитром Міхальцем і кажу, мовляв, дивись, у тебе є патрульна служба, чи можете ви здійснювати роботу на території області. Міхалець сказав, що так. Тоді спитав, чи можуть вони поїхати в певний район і здійснити патрулювання хоч на день. Дослівна відповідь Міхальця: “Ні, бо я сам вирішую куди їхати і як”.

Голова комісії переконаний, що поліції недостатньо і потрібно залучати нову поліцію  — патрульну. Каже, хотів би, щоб на клопотання депутатів патрульні змогли виїхати в той чи інший район.

“Якщо ж він (Ред.  — йдеться про Дмитра Міхальця) сам собі вирішує куди патрульні їхатимуть, то чому на це ми маємо виділяти кошти з обласного бюджету. Це має бути співпраця, а не з позиції авторитарної “Я сам собі вирішую”. То чого тоді звертатися до облради? Кажу, друже, а коли ти поїдеш у Рожнятівський район. Я отримав відповідь: “Я сам собі визначаю, ми тільки їздимо по трасах державного значення”. Мене це як депутата не влаштовує. А самої дорожньої поліції у Рожнятові, до речі, немає”.

Ця Програма затвердженна ще у 2016 році і діятиме протягом п’яти років. На період затвердження патрульні не зверталися, тому їх до Програми не включили і кошти на них не виділили. Ми запитали Тараса Виноградника, чи взагалі Управління патрульної поліції має право на отримання коштів. Той відповів:

“Розпорядником коштів є обласна рада. Все вирішує сесія. В нас може бути збільшення надходжень або перевиконання бюджету. Бо бюджет уже сформований на цей рік. Тому, якщо є перевиконання бюджету  — надлишки, то депутати визначають куди спрямовувати ці кошти за призначенням. Ця Програма затверджена на 2016-2020 роки. Кошти ідуть на фінансування правоохоронних органів, щоб вони змогли покращити свою роботу. Адже вони фінансуються з держбюджету, а не обласного. Але у них є нестача коштів. Правда, коли Програма затверджувалася, у ній не було Управління патрульної поліції. Тому вони звернулися, аби внести зміни. Спочатку звернулися до Івано-Франківської ОДА. Потім юридичний департамент ОДА розробив зміни в цю Програму і вніс додатково фінансування для УПП. Відповідно ми на комісії розглянули і підтримали це. Ми ж не проти, ми тільки за. Винесли це питання на сесію. Уже в сесійній залі мають проголосувати за ці зміни до Програми”.

Депутат наголошує, що основна теза стояла в тому, що якщо патрульні звертаються, то депутатський корпус хоче знати, що ж вони робитимуть. Каже, хочуть, щоб керівництво інспекторів реагувало на звернення депутатів. Пан Виноградник вважає, що це нормально.

“Лист було відправлено в юридичний департамент ОДА. Розробником Програми є цей департамент. В нас  — в облраді, питання в тому, чи ми це приймаємо, чи ні. Може бути обговорення, може бути вивчення, можемо відхилити, також можемо відправити на доопрацювання. Правда, листа як такого ми не бачили. З цього приводу доповідав представник з ОДА  — з юридичного відділу”.

Журналісти МІСТА поцікавилися: Якщо б сесія схвалила 30 червня зміни до Програми, то кошти будуть спрямовані тільки тоді, коли буде перевиконання і це 100%-во?

Відповідь від Тараса Виноградника отримали наступну:

“Так. В тому випадку, коли буде перевиконання. Вважаю, що це буде не критична цифра, якщо ми на УПП на 2017 рік виділимо 400 тис грн, умовно кажучи. Але в кінці ми маємо спитати: “Друзі, а ми вам ці гроші надали, ви ж писали звернення, то прозвітуйте про стан виконання цієї програми. Грубо кажучи, а що ви взагалі зробили?”.

Таким чином, УПП зможе отримати кошти у 2017 році тільки по результатах першого півріччя перевиконання.

В Управлінні патрульної поліції у м. Івано-Франківську  — у бюджетному відділі, кажуть, що в листі йдеться про два напрямки:

  1. виділення коштів на безперебійну роботу автотранспорту Управління патрульної поліції;
  2. виділення коштів на покращення умов праці патрульних поліцейських.

Щодо першого і другого пунктів, то це, для прикладу, докупити реєстратори в автомобілі, аби можна було виїжджати за межі міста. Також йдеться про дрібне технічне обладнання і сервер для зберігання інформації. Але основна мета  — налагодити безперебійну роботу транспорту. Пояснюють, що Департамент патрульної поліції забезпечує їх, але немає прямого фінансування.

Начальник Дмитро Міхалець зауважив:

“Ми будемо вдячні депутатам обласної ради за підтримку. Та, вважаю, це неправильно, коли хтось керує патрульною поліцією і каже, куди нам їхати, а куди   ні. Ми реагуємо на звернення місцевих рад і цього року здійснили вже 21 виїзд у райони. Робота по області буде гідна, але нам треба фінансової підтримки. Забезпечення та оснащення автомобілів  — ось наша ціль”.

Додамо, з термінами реалізації Програми, етапами фінансування та обсяги фінансування можна ознайомитися за посиланням. До даної Програми вносилися зміни, з ними також можна ознайомитися за посиланням.

Читайте також: Позиція жорстка, ми не будемо терпіти такі речі в лавах поліції, — керівництво франківських патрульних про ДТП. ВІДЕОСЮЖЕТ

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...