Мед Атлант

Хто і скільки заробив на ремонті доріг і дворів минулого року

85,6 мільйонів гривень коштував благоустрій Івано-Франківська у 2016 році. Хто і скільки заробив на дворах і дорогах, на чиїх округах встановлювались сквери та ремонтувались парки? Чому і кому була вигідна відсутність конкуренції на закупівлях робіт міської ради?

Передісторія

На останніх місцевих виборах в 2015 році ВО “Свобода” у своїй передвиборчій рекламі робило акцент на ремонті доріг, благоустрою скверів та дворів. Навіть лозунг обрали “Буде Свобода – будуть дороги”. Маючи більшість у міській раді попереднього скликання, їм вдалось використати місцевий бюджет належним чином – були відремонтовані ключові та найбільші дороги в місті до місцевих виборів 2015 року.

Як результат – свободівці отримали найбільшу кількість мандатів у міській раді (14 із 42), посади мера, заступників та секретаря міськради. Також, новостворені комунальні підприємства очолюють переважно соратники Олега Тягнибока.  А внаслідок децентралізації мерія отримала величезний, порівняно із минулими роками, бюджет розвитку.

Міська рада проводить величезну кількість закупівель через систему публічних закупівель “ProZorro” і будь-хто може взяти участь у аукціонах, які оголошують on-line. Проте, є ще так звані “допорогові закупівлі”, які проходять без застосування конкурсних процедур, що дає можливість міській владі напряму  укладати договори з підприємцями. Влада проводить допорогові закупівлі, якщо на виконання конкретної роботи (наприклад, ремонт дороги) передбачена сума менша ніж 1,5 млн. грн., або для закупівлі товарів чи послуг (наприклад, меблі чи техніка) сума менша ніж 200 тис. грн.. У випадку допорогових закупівель мерія може на власний розсуд визначати з якою компанією чи підприємцем укладати прямий договір.

У 2016 році міська рада на роботи з благоустрою витратила понад 85 млн гривень платників податків. За даними реєстру договорів, отриманого як відповідь на депутатське звернення, на ці кошти було укладено 152 договори на ремонти доріг, вулиць та дворів. З них лише 4 уклали за результатами відкритого конкурсного відбору виконавців робіт через систему публічних закупівель “ProZorro”. 61,7 млн грн. було витрачено без проведення відкритого конкурсу, а це 72 % від усіх витрат на благоустрій міста за минулий рік. Отже, департамент ЖКГ на власний розсуд визначив хто буде виконувати роботи у місті у 148-мох випадках із 152-х.

Зазвичай, допорогові закупівлі називають вільним полем для залучення вигідних владі підрядників. Про це ми запитали в експерта Інституту Політичної Освіти Тараса Случика.

“Якщо йде мова про “допорогові” закупівлі, де головний розпорядник коштів укладає прямий договір з виконавцем робіт без жодних критеріїв чи конкурсу – то так, депутати мають вплив на ці процеси. Адже, саме депутати визначають структуру виконавчих органів, кількість працівників, зарплату службовцям та навіть конкретні об’єкти на яких будуть виконуватись, наприклад, капітальні ремонти. Якщо говорити про закупівлі, які відбуваються через систему публічних закупівель “ProZorro”, то вплинути місцевим політикам на вибір переможця торгів набагато складніше, особливо так, щоб ніхто цього не помітив”. – коментує експерт Інституту.

Скільки коштував благоустрій Івано-Франківська у 2016 році ?

За даними реєстру договорів, департамент житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради сумарно витратив на благоустрій міста 85 590 008 грн. Кошти виділялись на ремонти доріг, дворів, тротуарів, територій закладів освіти, парків та скверів, перехресть та встановлення елементів доступності для людей з обмеженими можливостями.

Традиційно, найбільшу суму департамент житлової, комунальної політики та благоустрою витратив на ремонт доріг – 37 574 284 грн. Відповідно до проаналізованих даних, отриманих від департаменту ЖКГ міськради на запит на публічну інформацію, за ці гроші відремонтували 18 об’єктів. Роботи здійснювали 7 підрядників.

Чиї фірми заробляють на дорогах?

Найбільше коштів освоїло ТОВ “Івано-Франківськавтодор” здійснивши ремонт 11 доріг за які вони отримали 27 388 531 грн. В розслідуванні, яке опублікувала Українська правда, директора фірми Андрія Шуневича пов’язують з членом виконавчого комітету міськради Вадимом Войтиком – наближеною людиною до місцевої “Свободи”. Окрім того, за даними аналітичної системи Youcontrol , співзасновником підприємства є Володимир Височанський –  екс-депутат Перемишлянської райради від ВО “Свобода”, керівник ТОВ “Ріал Рентал”, яка належить Ігорю Кривецькому, якого часто називаютьчи не основним спонсором ВО “Свобода”.

“Він (Володимир Височанський – авт.) весь цей час, ніколи, ніяким чином не впливав на процес нашого існування. Абсолютно. Це факт. Людина нам чимось десь допомагала на етапі існування. Але на процес нашої діяльності він не впливає ніяким чином. Ми з Ігорем працюємо в фірмі вдвох займаємось і фінансово беремо участь у результаті.” – запевняє Андрій Шуневич.

Третім співзасновником ТОВ “Івано-Франківськавтодор” є Ігор Возний. У 2010 році Возний став депутатом Надвірнянської міської ради від партії “Сильна Україна”, а у 2015 році був обраний до тої ж ради від БПП “Солідарність”.

“Мій заступник Ігор Возний, його там приписують чуть не до партії Тігіпка. Взагалі ніяких політичних питань ми з ним не вирішували. Ми поза політикою, принципово.” – коментує Шуневич – “Ігор в Надвірні є депутатом міської ради. Ми не маємо відношення до цього міста. Один раз нас запросили – ми зробили невеличку вуличку. Більше ми в Надвірні нічого не робили”.

Найближчим переслідувачем фірми Шуневича стало ТОВ “ПБС” яке отримало в 6 разів менше менше коштів у 2016 році – 4 375 447 грн за ремонт доріг.  Аналізуючи засновників та керівників підприємства, прослідковується зв’язок з прикарпатськими нардепами від УКРОПу – Олександром та Віктором Шевченками. Фірму заснували Галина Колибабюк та Іванна Непик. Перша балотувалась в 2015 р. до Івано-Франківської міськради від УКРОПу, проте не пройшла до ради. В інформації на сайті ЦВК вказано, що Колибабюк є начальником відділу кадрів ТОВ “Скорзонера” – основного власника ТК “Буковель”. Непик є керівником ТОВ “Галичина Цукор”, фірми громадянської дружини Олександра Шевченка – Тетяни Шевченко. Також, Непик була співзасновницею ТзОВ “Ресурсна компанія” разом з Віктором Шевченком, обраним у 2016 році народним депутатом від партії “УКРОП”.

Реконструкцію вул. Шевченка здійснювала ТОВ “Моноліт-ІФ” за 3 789 144 грн. Фірма цікава однією із своїх засновниць – Ганною Герасимець, яка ще у 2013 р. працювала головним інженером Івано-Франківської філії ДП “НДІ Проектреконструкція”. Керівник ТОВ “Моноліт – ІФ” Світлана Волочійпаралельно працює головним бухгалтером ТОВ “Пірс”.

Міжбудинкові проїзди та двори

На ремонт дворів та міжбудинкових проїздів у 216 році робився особливий акцент – у місті відремонтували 52 двори і витратили 25 256 874 грн. Роботи виконували 11 підрядників.

Аналіз договорів підряду видає схожу з ремонтом доріг картину – дві компанії тут заробили найбільше – ТОВ “Івано-Франківська Дорожня Служба” освоїла 11 797 357 грн, а ТОВ “Івано-Франківськавтодор” – 9 482 491 грн.

Історія створення ТОВ “Івано-Франківська Дорожня Служба” тісно переплітається з наближеними до ВО “Свобода” особами. Засновником підприємства є ТзОВ “Західполіремкомплект”.   За даними аналітичної системи Youcontrol підприємство засноване Уляною Павликівською –  молодою методисткою “Пласту” і, заодно, помічницею секретаря Івано-Франківської міськради Оксани Савчук – одного з лідерів ВО “Свобода”. Після того, як у квітні 2016 року активісти ГО “Центр “Антикорупційна Платформа” описали потенційний конфлікт інтересів у своєму матеріалі – були внесені зміни до реєстру і власниками та керівниками “Західполіремкомплекту” стали інші люди – Анатолій Бойчук та Ірина Джус. Остання в 2015 році балотувалась до міської ради від ВО “Свобода”. Тоді вона працювала головним бухгалтером ТОВ “Комунальні інвестиції” – фірми, якою керує колишній депутат міськради від “Свободи”, теперішній член виконкому Михайло Сеньків.

Для порівняння, ТзОВ “Невікол” – найближчий “переслідувач” по освоєних коштах на ремонті дворів, отримало 1 016 410 грн – у 8 разів менше. Фірма належить Олексію Петечелу – члену виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради якого місцеві ЗМІ пов’язують з БПП “Солідарність”.

Ремонт тротуарів

Не менш активно минулоріч у місті ремонтували й тротуари. 35 об’єктів відремонтували 13 фірм за 12 881 003 грн.

Тут, окрім ТОВ “Івано-Франківськавтодор” та ТОВ “Івано-Франківська Дорожня Служба”, які освоїли 1 631 817 грн та 2 420 097 грн відповідно, на підрядну арену виходить нова фірма – ТОВ “Сервісбудекспрес”, яка освоїла 3 014 070 грн. За даними аналітичної системи Youcontrol належить вона Володимиру Яцишину – у 2010 році він був депутатом Тисменецької районної ради від ВО “Свобода”. Про нього ми ще згадаємо у тексті.

Парки і сквери. Заклади освіти.

До відремонтованих доріг та оновлених дворів у Франківську додались 12 нових і реконструйованих скверів. Витратили на це 5 465 963 грн платників податків.

Основні підрядники на цих роботах, як не дивно ТОВ “Івано-Франківська Дорожня служба”, яке освоїло 1 170 547 грн, та ТОВ “Івано-Франківськавтодор” – 1 283 664 грн. А ще одна фірма Володимира Яцишина – ТзОВ “Контактбуд” отримало підряд на суму в 1 395 226 грн.

Те ж ТзОВ “Контактбуд” здобуло підрядів і на благоустрій територій закладів освіти на суму 735 009 грн. Решту підрядів у цій сфері виконували ТОВ “Івано-Франківськавтодор” та ТОВ “Івано-Франківська Дорожня Служба” на 639 742 грн та 352 006 грн відповідно.

Володимир Яцишин керує ще третьою фірмою – ТОВ “Рембудкомінвест” – досить частим учасником тендерів ще з 2009 року. Донедавна у фірми був ще один співзасновник – Юрій Шелист – теж депутат Тисменецької районної ради від ВО “Свобода” у 2010 році. Проте, з 2016 року Шелист не значиться у реєстрі як кінцевий бенефіціар. Натомість, він заснував три інших фірми – ТзОВ ”Карпатська будівельна компанія”ТзОВ “Елітгарантбуд” та ПП “Тегеран”.  Останні дві фірми теж отримували у 2016 році підряди від депатраменту ЖКГ на загальну суму в 856 038 грн.

При підготовці матеріалу ми намагались зконтактувати з обома підприємцями. Юрій Шелист ігнорував телефонні дзвінки, а Володимир Яцишин не зміг дати коментар, зіславшись на проблеми зі здоров’ям.

Ремонт перехресть

Для вирішення проблем із заторами в місті прийняли рішення встановлювати розворотні кільця. Паралельно ще ремонтували перехрестя та встановлювали колесовідбої. На це витратили 1 528 755 грн.

Найбільше підрядів виконали ПВКП “Супутник” – частий учасник тендерів на благоустрій та підрядник департаменту. Підприємство освоїло на різних підрядах у місті 2 371 191 грн, з яких 545 304 грн на ремонті перехресть.  Засновниками фірми є Тарас та Яків Сенчуки.

Окрім ТОВ “Івано-Франківськавтодор”, досить великий підряд отримало БК “Аура третього тисячоліття”. Одним із співзасновників фірми є Андрій Троценко – екс голова Івано-Франківської ОДА та депутат облради від ВО “Батьківщина”. На місцевих виборах 2015 р. він балотувався до обласної ради від БПП “Солідарність”.

Доступність для людей з обмеженими можливостями

В 2016 р. в Івано-Франківську почали піднімати пішохідні переходи, встановлювати пандуси та тактильну плитку для людей із вадами зору. Загальна вартість таких робіт склала 1 156 367 грн.

Благородна мета, та не зовсім благородне виконання робіт. Мешканці міста неодноразово скаржилисьна те, що тактильна бруківка для незрячих людей майже одразу відпадала, натомість утворювались ями. Усі ці роботи виконувала всього одна фірма – ТОВ “Факторіал – 1”, зареєстрована в Надвірні. Фірма отримала 972 461 грн з міського бюджету.  Керує нею Роман Куриляк, який у 2015 р. балотувався до Івано-Франківської обласної ради від партії “Наш Край”.

ТОП-5 підрядників

Майже половину всіх коштів, витрачених на благоустрій у 2016 році освоїло ТОВ “Івано-Франківськавтодор” – близько 41 млн грн. За даними реєстру договорів департаменту ЖКГ Івано-Франківської міської ради з цією компанією було укладено 36 договорів на виконання різних робіт з благоустрою у 2016 році.  ТОВ “Івано-Франківська Дорожня Служба” отримало з бюджету порівняно не мало й не багато – 15,7 млн грн. На третьому місці ТОВ “ПБС”, яке отримало за ремонт двох вулиць понад 4,3 млн грн. Ремонт вулиці Шевченка обійшовся місту у 3,7 млн грн. Його виконувало ТОВ “Моноліт-ІФ”, більше підрядів від департаменту ЖКГ у 2016 році фірма не мала. Замикає п’ятірку підприємств, які освоїли найбільше бюджетних коштів, – ТзОВ “Сервісбудекспрес”. Три з перелічених фірм мають серед засновників близьких до ВО “Свобода”, а ТОВ “ПБС” тісно пов’язана з народними депутатами від партії “УКРОП” Олександром та Віктором  Шевченками.

Благоустрій для людей чи депутатів?

Керівник департаменту ЖКГ Михайло Смушак запевняє, що перелік об’єктів, які ремонтуватимуться затверджує не департамент, а ряд інстанцій, до яких надходять звернення громадян.

“Тут є різні сторони, які в кінцевому результаті впливають на рішення.” – запевняє Смушак – “Перша – це звернення мешканців до міського голови, депутатів, до нас безпосередньо. І ми формуємо величезний бюджетний запит. Потім, це розглядається на різних комісіях – одна, друга, добавили, відняли. Спочатку комісія ЖКГ, потім бюджетна, потім виконком, потім сесія. В кінці воно приходить до нас у набагато меншому об’ємі.”

Тут слід зауважити, що депутатську комісію з питань житлово-комунального господарства очолює “свободівець” Роман Харукбюджетною комісією керує керівник фракції ВО “Свобода” Роман Онуфріїв. А з 8-ми членів комісії 5 є депутатами від націоналістів. Також, 10 з 16-ти членів виконкому потрапили туди за квотою прихильників Тягнибока.

Тарас Случик вважає, що такі заходи та пріоритетність виконання робіт з благоустрою на округах, де представлені депутати однієї з партій може бути використано для нарощування політичних дивідендів на наступні вибори.

“Так виглядає тому, що депутатів у міській раді обраних від ВО “Свобода” дійсно найбільше. Але, оскільки не має ніяких формалізованих критеріїв визначення на яких об’єктах відбувається, наприклад, капітальний ремонт, то часто цими критеріями на практиці може бути політичний вплив чи особисті відносини”, – коментує експерт ІПО Тарас Случик.

За останні два роки в результаті децентралізації бюджети розвитку міст суттєво збільшилися. Кошти використовуються на вирішення багаторічних проблем, основні з яких розбиті дороги і двори. Але, відсутність норм, які б регулювали пріоритетність здійснення ремонтів на конкретних об’єктах, дозволяють представникам партій, що мають більшість в радах, отримувати політичні бонуси через лобіювання ремонтів саме на своїх округах. А відсутність принципів конкурентного і прозорого відбору підрядників для допорогових закупівель дає шанс місцевим політикам отримувати фінансові дивіденди просуваючи своїх виконавців на потрібних округах.

П.С. З 2017 року Івано-Франківська міська рада запровадила систему публічних закупівель через систему “ProZorro” для всіх робіт, товарів та послуг від 50 тис. грн.

Матеріал базується на основі проаналізованих договорів та офіційних відповідей, отриманих від Івано-Франківської міської ради у відповідь на запити на публічну інформацію, а також на основі даних пошуково-аналітичної системи YouControl*

Розслідування реалізовано за підтримки Інституту Масової Інформації, Freedom House та Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія.

Автори: Христина Зелінська, Михайло Джогола

Інфографіка: Андрій Пастернак

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...