Мед Атлант

Ідеальні дороги для України: скільки відремонтували і збудували

В уряді обіцяють за 3-5 років суттєво покращити якість українських доріг. І оптимістично заявляють, що цього року значно підвищили активність ремонтних робіт. Втім, на фінансування виділяється і досі менше половини від потреби.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман прогнозує збільшення темпів будівництва та ремонту доріг в Україні в наступному році. За його словами загальний обсяг коштів, які вже виділені на проведення дорожніх робіт, перевищив 20 млрд грн, а протяжність вже відремонтованих доріг – понад 750 км. При цьому 40 тисяч кілометрів шляхів пройшли ямковий ремонт, повідомив Гройсман.

За словами очільника уряду, у 2016 році було розпочато модернізацію українських доріг, реконструкцію, капітальний ремонт. У 2017-му — “прискорили темпи та підвищили обсяги”, за виразом Гройсмана. Тому упродовж кількох наступних років українці почуватимуть зміну якості дороги в країні, — пише “24 канал“.

Я думаю, що 3-5 років — і ми наведемо ідеальний порядок на дорогах. Зрозуміло, що ми ще не доїдемо до кожного куточка, але в більшості, думаю, українські громадяни відчують, що ситуація змінилася, — сказав прем’єр.

Журналісти спробували детальніше проаналізувати – що і за скільки грошей уже відремонтовано та збудовано, за який період, і на що можна сподіватись найближчим часом.

Що відремонтували

На початок цього року 95% доріг перебувало в неналежному стані, розповіли у відповідь на запит сайту “24” у Державному агентстві автомобільних доріг України. А загальна мережа доріг, за які відповідає Укравтодор, становить 170 000 км. Враховуючи фактичний стан мережі, основний вид робіт, що виконуються, – це поточно середній та дрібний ремонт, які дозволяють ефективно використовувати кошти та забезпечити проїзд на значній протяжності.

Для відновлення мережі, за попередніми розрахунками Укравтодору, оптимальний обсяг фінансування має складати не менше 50 млрд гривень на рік. Цього ж року заплановано фінансування галузі з державного бюджету в обсязі 17,27 млрд гривень. З них – 5,32 млрд – погашення заборгованості за кредитними зобов’язаннями попередніх років.

Станом на 20 серпня поточного року до Укравтодору спрямовано 7,85 мільярда гривень асигнувань. З них 2,3 мільярда направлено на виконання боргових зобов’язань попередніх років. Отже, на утримання та поточний ремонт наразі виділено 5,5 млрд гривень.

Як свідчить статистика Укравтодору, за останні 6 років будівництво та реконструкція доріг за кошти державного бюджету здійснювалися в таких обсягах: 2010 рік – 68 км; 2011 – 98 км; 2012 – 13 км; 2013 – 5 км. Із 2014 року реконструкція та будівництво за кошти державного бюджету не проводилися.

Обсяг фінансування галузі за останні роки (до 2017) не дозволяв проводити в повному обсязі навіть роботи із ліквідації ямковості, не кажучи про будівництво та реконструкцію, наголосили у Держагентстві.

Маючи на початок року фінансування в обсязі 2 млрд гривень на утримання та поточний ремонт, перед керівництвом постав вибір: або здійснити поточний ремонт на 400 км, або забезпечити проїзд по 30 000 км доріг, виконавши ямковий ремонт, — пояснили укравтодорівці.

Відтак станом на 20 серпня ліквідовано аварійну ямковість площею 6,6 млн м. кв. на 40 тис. км доріг. (Для довідки – на 1 березня було уражено ямковістю 12 млн кв.м.)

Станом на 20 серпня, окрім вказаного вище обсягу ямкового ремонту, проведено поточний середній ремонт на 770 км доріг. Минулого ж року роботи із поточно середнього ремонту в цей період тільки розпочиналися.

Найдорожчі ремонти

У системі публічних закупівель ProZorro за період з 1.08.2016 по 31.08.2017 експертами було зафіксовано приблизно 2400 тендерів на ремонти та будівництва доріг, на суму близько 4 мільярдів 600 мільйонів гривень.

Перша п’ятірка доріг, куди були спрямовані понад 100 мільйонів гривень на кожну, виглядає так. Найбільше постаралися у Службі автомобільних доріг в Івано-Франківській області, провівши три тендери на поточний середній ремонт доріг загальною вартістю на понад 1 мільярд 100 мільйонів гривень.

Кроки до мети

За словами Володимира Гройсмана, окрема увага приділятиметься будівництву нових магістралей. Один з таких проектів – дорога Львів – Одеса через Хмельницький, Вінницю, Миколаїв та Херсон. Траса об’єднає західний кордон з портами і стане потужною складовою транзитних можливостей України. За словами прем’єр-міністра, роботи вже розпочато, “за 3-4 роки країна отримає нову дорогу європейської якості сполученням Захід-Південь”.


В Укравтодорі мають великі надії, що ситуація з фінансуванням реконструкції та будівництва доріг може кардинально змінитися з початку 2018 року, коли почне працювати Дорожній фонд і коли у межах децентралізації доріг 120 000 км буде передано на баланс облдержадміністрацій.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...