Мед Атлант

Ймовірна причина отруєння 12 осіб у франківському садочку – м‘ясні тефтелі

21 жовтня до Івано-Франківської обласної клінічної лікарні  з діагнозом — гострий гастроентероколіт (харчове отруєння) поступили семеро осіб. Вчора, 22 жовтня, до лікарні госпіталізували ще п’ятеро осіб. Серед хворих – 9 дітей. Батьки та лікарі припускають, що причина отруєння – страва, якою всі потерпілі обідали в ДНЗ “Ластівка”.

З харчовим отруєнням до лікарні потрапили діти, які відвідують ДНЗ “Ластівка”, та працівники цього дитячого садка. Як повідомили в Івано-Франківському управлінні Держпродспоживслужби, спеціалісти провели епідрозслідування, обстеження харчоблоку, де харчувалися діти, відібрали проби води, сировини та продукції, з якої готувалася їжа, для лабораторного дослідження.

Причини захворювання буде встановлено після закінчення розслідування та проведення відповідних лабораторних досліджень. Та батьки і лікарі вже припускають можливу причину отруєння. Як розповіла МІСТУ лікар обласної клінічної лікарні Оксана Цимбалюк, всі потерпілі обідали в ДНЗ “Ластівка” м’ясними тефтелями із сметанним соусом, здоров’я погіршилось вже у другій половині дня. Лікар каже, що наразі стан потерпілих середньої важкості, погіршень не виявили та реанімаційної допомоги ніхто не потребував.

За інформацією сайту “Prozorro”, постачальником м’яса в дитячий садок №30 є приватне сільськогосподарське виробничо-торгове підприємство “КВІЛТ”. Однак, отримати коментар від підприємства не вдалось.

Постачальником молочних продуктів, зокрема, сметани, є ТОВ “Богородчанський молокозавод”. Директор підприємства Віктор Бєглий вважає, що сметана не є причиною отруєння, адже цими днями в садочок постачали тільки два-три пакети сметани, з цієї ж партії постачали в інші заклади і жодних скарг не було.

Наразі я активно займаюсь цим питанням, досліджую, телефоную в інші заклади, щоб бути впевненим, що нашої вини в цій ситуації немає. Якби хоча б одна сметана була не свіжа, то нам б одразу зателефонували і сказали про це. І навіть, якщо б у садку не правильно зберігали сметану, чи все-таки вона була б не свіжою, то все одно дорослі люди не могли через це потрапити до лікарні, отруєння б такого не було. Я продовжуватиму дізнаватись, адже мені, в першу чергу, для себе та фірми необхідно знати правду. Якщо справа в сметані, то ми обов’язково понесемо відповідальність, однак, я в цьому сумніваюсь, – прокоментував Віктор Бєглий.

Також в управлінні Держпродспоживслужби кажуть, що спеціалісти виявили в закладі значні санітарні порушення. Відтак, міське управління освіти зобов’язали призупинити роботу дитячого садка до встановлення причин захворювання. Почути думку з цього приводу Департаменту освіти і науки не вдалось, оскільки директор департаменту Ігор Смаль не відповідає на дзвінки, а його заступники відмовляються коментувати ситуацію.

З метою вивчення ситуації щодо харчування та подальшим запобіганням захворювань у шкільних та дошкільних закладах області з 18 жовтня проводиться лабораторні і моніторингові дослідження води та харчових продуктів щодо їх калорійності та безпечності. При виявленні відхилень від норми надаються відповідні рекомендації щодо усунення недоліків.

Читайте також: Двоє людей померли від отруєння грибами на Прикарпатті

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...