Мед Атлант

“Арт на мур” – діалог з мистецькими інституціями

У серпні 2012 року в Івано-Франківську з ініціативи місцевого мецената Олега Заріцького з метою розвитку сучасного мистецтва відкрили художню галерею «Арт на Мур». Вона розташована у «Бастіоні», в історичній центральній частині міста на місці колишньої фортеці, історія якої веде свій початок ще з 1662 року. Основною метою галереї є популяризація творчості оригінальних за думкою і способом вислову особистостей.

Сучасному місту потрібні прояви сучасного мислення, реагування на події суспільного, політичного та естетичного характеру. За час існування галереї «Арт на Мур» (у серпні 2017 року відзначаємо п’ятиріччя діяльності), ми намагалися максимально ознайомити публіку з якісною мистецькою діяльністю міста, а також із творчістю митців з інших міст України та світу. При цьому акцент робимо на поєднанні візуальної частини й теоретичної інформації, що в свою чергу сприяє формуванню цілісного погляду на мистецьку діяльність в цілому.

Якісне мистецтво виконує важливу функцію: воно здатне знімати з людської свідомості нашарування буднів і побуту й виокремлювати глибші потреби, духовні. Якість – це відповідність вимогам споживача, який очікує, що мистецтво буде розважати, керувати людською природою, проясняти почуття й урівноважувати людський дух з навколишніми умовами, а також надихати, захоплювати, готувати до суспільно-корисної діяльності, налаштовувати на позитив, приносити радість і щастя. І зрештою, виховає інше покоління людей – тих, що вміють критично мислити, котрі не лише бачать, а й аналізують побачене.

Основні вимоги до діяльності галереї – це експеримент, один із факторів новизни. Це спроба викликати реакцію й не залишити байдужим. В експонуванні та роботах намагаємося використовувати епатаж як відхід від традиційності на користь руйнування стереотипів і законсервованості у соціумі, і як наслідок – прогресувати. Комплекси «Бастіон» та «Арт на мур» відкриті для діалогу з мистецькими інституціями Івано-Франківська й поза його межами, адже це дає можливість об’єднати талановитих людей і якісно змінити життя оточуючих.

Проаналізувавши діяльність галереї за п’ять років роботи, можемо стверджувати, що вона не має чіткої концепції, а це, відповідно, дає можливість ширше охопити культурно-мистецьке життя Івано-Франківська, яке умовно можна поділити на певні категорії:

– Національна спілка художників, що водночас є представником офіційного мистецтва;

– представники «Станіславського феномену», які своєю діяльністю окреслюють постмодерний період і тому презентують актуальне мистецтво в Івано-Франківську;

– молоді професійні художники з мистецькою освітою, котрі або працюють за межами Івано-Франківська, або займаються активним пошуком власної ніші в культурно-мистецькому житті;

– аматори без професійної художньої освіти, але з творчим імпульсом, що дає можливість реалізовувати задуми. Сюди ж можемо зарахувати і діяльність народних майстрів.

За п’ять років діяльності відбулося більш як 120 експозицій. Були задіяні митці, які належать до всіх перерахованих вище категорій, а також художники з інших міст України та світу (Івоне Гох (Німеччина), Джон Стокс (Ірландія)).

Експозиція галереї змінюється кожні два-три тижні, і впродовж року тут відбувається близько 25 персональних та групових концептуальних виставок і проектів. Першим, з якого галерея розпочала свою роботу, була колективна виставка живопису, графіки, скульптури, фотографії та витинанки «АртБастіон». Її представили відомі художники: Анатолій Звіжинський, Мирослав Яремак, Ростислав Котерлін, Юрій Іздрик, Ігор Перекліта, Володимир Мулик, Ярослав Яновський, Олекса Фурдіяк та Мирослав Король, які своєю творчістю здійснили прорив у сфері візуального мистецтва Івано-Франківська на початку 90-х рр. ХХ ст. Кураторами проекту виступили А. Звіжинський та М. Яремак. Виставка продемонструвала головні тенденції у мистецтві кінця ХХ – початку ХХІ ст. та підсумувала пройдений авторський шлях за минулі двадцять років.

За означений період мешканці та гості міста мали нагоду побачити в «Арт на Мурі» виставки: живопис − В. Андрушко, Ю. Боринець, П. Буяк, С. Григорян, П. Грицюк, Б. Губаль, М. Джичка, А. Єфіменко, О. Костів, Р. Котерлін, В. Красьоха, В. Мулик, В. Найденова, Е. Ніконоров, Ю. Писар, В. Прокопишин, С. Семанів, М. Стецик, Я. Стецик, В. Федоряк, С. Хміль; графіка − О. Бейлах, Ю. Дегтярьов, С. Повшик, О. Чуйко, М. Яремак; скульптура − Д. і Т. Пилипонюки, І. Ярошенко; плакат − М. Шкварок; фотографія: М. Джичка, Ю. Гомеляк, Т. Єфтимовська; ювелірне мистецтво − В. Бажалук. Групові проекти: «Асамбляж колаж ІФ», щорічна виставка абстрактного мистецтва, «Нас сім», «Портрет і натура ХХІ ст.», міжнародна виставка ковальського мистецтва.

З інших міст України та світу: живопис – Б. Гуко (Кононенко), М. Денисенко, В. Равлюк (м. Київ), П. Ряска (м. Ужгород), Г. Делієв (м. Одеса), Івоне Гох (Німеччина), Джон Стокс (Ірландія), М. Іванюта, С. Ковтун, О. Кравченко, У. Нищук, О. Смага; графіка – П. Дмитерко, В. Кауфман, Д. Мовчан, Г. Хорунжа, Д. Шиманський; скульптура – Б. Кухарський, Т. Попович; колаж – Гриця Ерде; ткацтво – Я. Ткачук; кераміка – В. Боднарчук, М. Вахняк (м. Львів). «Арт на Мур» співпрацює з найкращими художниками, але разом із тим, відкриває нові імена. Так, виставка графіки «Про нас» у лютому цього року стала першою в творчому доробку молодого львівського художника Павла Дмитерка.

Вже стало доброю традицією в Івано-Франківську, що кожного року в галереї «Арт на Мур» відбувається групова виставка абстрактного мистецтва, ініціатором якої виступив місцевий митець Павло Сулименко. Такий проект дав змогу розвинути та популяризувати у наш час напрям абстракціонізму, який виник ще на початку ХХ століття. Щороку збільшується не лише кількість учасників, але й розширюється географія проекту.

У квітні 2017 року вперше у нашому місті в «Арт на Мурі» організували та провели групову виставку «Портрет і натура ХХІ ст.», спрямовану на розвиток портретного жанру живопису. Тут мали змогу представити свої роботи як професійні митці, так і аматори – живописці, скульптори та фотографи, котрі працюють у жанрі портрету. Передбачається, що виставковий проект розвине й збереже цю тенденцію та у перспективі охопить інші області нашої держави. В експозиції були представлені найрізноманітніші сучасні інтерпретації концепції портрету. А твори відрізнялися між собою технікою й манерою виконання.

Періодично в «Арт на мурі» відбуваються поетичні читання, лекції та презентації книг письменників з України та світу – Жака Жаб’є, Сергія Жадана, Богдана Задури, Владислава Івченка, Андрія Любки, Тетяни П’янкової, Богдана Томенчука. Окрім свого головного завдання, галерея також є ініціатором проведення різних майстер-класів для дорослих та дітей. Зокрема, з 2013 року тут періодично відбуваються майстер-класи з живопису та рисунку, ліплення з глини, розпису на склі, декупажу, валяння з вовни, виготовлення картин із насіння та круп, декорування та розпис імбирних пряників тощо.

Таким чином, ми залучаємо широку аудиторію, адже наша галерея популярна серед містян та гостей Івано-Франківська і завжди відкрита для всіх охочих.

Потреба творити у митця безперервна, і потреба глядача в мистецтві беззаперечна. Емоційне співпереживання художника й публіки є кульмінацією для обох сторін. Воно можливе завдяки обізнаності з мистецьким явищем. Його визнання є натхненням для митця творити нове, можливістю оцінити й отримати позитивні емоції та збагатити свій світогляд.

Зміст історії визначається спершу утилітарним прогресом, тоді як духовний є лише допоміжним засобом для першого. З іншого боку, односторонній утилітарний прогрес, який не регулюється духовним, незмінно призведе до деградації та знищення суспільства. Можемо провести деяку аналогію із тезою Шопенгауера про сліпого чоловіка, який несе на плечах каліку, що добре бачить. Поодинці вони викликають лише жалість, але разом – доповнюють одне одного і можуть гармонійно співіснувати.

Більше інформації за посиланням https://www.facebook.com/GalereaArtNaMur/

Автор: Ірина Матоліч, мистецтвознавець

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 10

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...