Мед Атлант

“Переселенська блуканина”: в Івано-Франківську презентували гру про соціальну проблему

Сьогодні, 10 листопада, в приміщенні громадської організації «Родина Кольпінга на Прикарпатті» відбулася презентація навчальної гри «Переселенська блуканина».

Гра демонструє проблеми, з якими доводиться стикатися внутрішньо переміщеним особам в Україні.

На заході учасники гри зможуть крок за кроком в ігровому форматі пройти шлях внутрішньо переміщеної особи: від ухвалення рішення про переселення до моменту, коли людина повністю пристосувалась до життя в новому середовищі. Ці кроки – не метафора: на масштабованому ігровому полі 2 х 3 м на гравців чекатимуть проблеми та сценарії з реального життя.

Гра соціальна, вона не має розважального характеру. На ігровому полі показані як моменти труднощів, так і позитивні моменти. Наприклад такі, як допомога волонтерів чи можливість виграти грант. Але зображені і кейси труднощів, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи. Розробники гри самі це пережили, на власному досвіді. Зображені явища є масовими і повторюваними, а не одиничними, — розповідає Людмила Неверицька , представник програми «Радник з питань ВПО».

Розробники на основі інтерв’ю створили симуляцію досвіду переселенців у більш ніж 70-ти найтиповіших ситуаціях.

Наша громадська організація виступила майданчиком для презентації. Ми бачимо, скільки є проблем у переселенців. Були неоднозначні твердження про гру і долі людей. Але все наше життя — це гра. І ”Переселенська блуканина” носить соціальну мету, а не розважальну, — зазначає голова ГО ”Родина Кольпінга на Прикарпатті” Володимир Шегда.

Організатори заходу акцентувати увагу на тому, що гра не розрахована на внутрішньо переміщених осіб та дітей, для яких її проходження може бути травматичним. А на дорослих осіб, які можуть в ігровій формі побачити труднощі переселенців.

Перша презентація гри відбулася 19 вересня в Києві, тоді в неї могли зіграти всі охочі. Проте вже наступного дня у ЗМІ та соцмережах почали з’являтися критичні відгуки. Зокрема, деякі фоловери були обурені використанням проблем внутрішньо переміщених осіб для гри: як можна поневіряння переселенців із Донбасу перетворити у звичайну гру?

Після цього координатор розробки гри «Переселенська блуканина», виконавчий директор Stabilization Support Services Ольга Іванова вибачилася перед тими людьми, які відчули себе ображеними цією грою. Як пояснила Іванова, вона не очікувала, що проект викличе обурення серед переселенців. Навпаки, після створення і презентації соціальної гри під назвою «Переселенська блуканина», люди стали говорити про ситуацію із переселенцями в Україні, про їхні права, дискримінацію тощо. Вона наголосила, що Міністерство соціальної політики не має жодного стосунку до розробки «Переселенської блуканини». Фінансування проекту надали уряд Великої Британії і фонд «Stabilization Support Services».

Детальніше про гру можете переглянути у сюжеті ТСН

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...