Мед Атлант

Тарута у Франківську назвав 6 причин гальмування розвитку України

Доктрина збалансовного розвитку — це відповідь науки українським політикам.

Сьогодні, 1 грудня, за участі співавтора важливої Доктрини Сергія Тарути, франківським студентам та науковцям розповіли про особливості цього документу.

Проаналізувавши чинну економічну модель фахівці дійшли висновки, що застаріла соціально-політична парадигма є ключовим гальмівним чинником, який не дає змоги Україні досягти високих горизонтів розвитку. Також що не менш важливо, старі механізми провокують стрімке падіння до рівня сировинного придатка розвинених країн.

Спираючись на дослідження та результати аналізу провідних експертів та дослідницьких університетів визначено перелік шести головних гальмівних чинників, усунення яких створить передумови для амбітного стрибка Україна. Зокрема, сюди належить тіньова економіка, війна на Сході та окупація Криму, масштаби корупції, енергоємність ВВП, застаріла система пенсійного забезпечення, — йдеться в документі.

Відтак, запропоновані Доктриною механізми та сценарний підхід дають змогу моделювати процеси розвитку та змінити економічну ситуацію в країні.

Якщо подивитися, як змінюється світ, то бачимо, що багаті країни багатіють, а бідні країні стають бідніші і Україна на жаль сьогодні пасе задніх. Сьогодні є багато амбітних країн, які стрімко розвиваються. Україна сьогодні витрачає втричі більше, ніж європейські країни.Має бути гармонія між економікою, соціумом та екологією. Щоб ми не забирали нічого у майбутніх поколінь , – зазначив Сергій Тарута.

За словами співатора документу, Україна теж може розвиватися.

Модель збалансованого розвитку України, яку пропонують автори Доктрини як систему забезпечення добробуту України, грунтується на Цілях сталого розвитку та враховує вплив глобальних мегатрендів розвитку як позитивних, так і негативних. Короткий зміст моделі полягає в тому, щоб впровадити такі механізми:

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...