Мед Атлант

Вижити після 45 в Івано-Франківську

“Офісний працівник на фірму. Досвід роботи не обов’язковий. До 40”.

“Адміністратор ресторану. До 35-40 років”.

“Адміністратор в медичну клініку. Досвід роботи та освіта не потрібні. До 40 років”.

“Прибиральниця. Неофіційно. До 45 років”.

Такими оголошеннями рясніють стенди кадрових агенцій в Івано-Франківську. Як вижити після 40 років, якщо роботодавці здебільшого толерують молоді кадри? Психологи радять підходити до пошуків роботи так, ніби гроші – це останнє, що вас цікавить. Адже цей час – можливість для переосмислення своїх здібностей та векторів руху у житті. Юристи ж рекомендують знати про свої права, шукати в собі найсильніші сторони та старатися їх якнайвигідніше подати. І продати – також.

Ярославі Мартиненко 56 років. Майже рік вона провела в активному пошуку роботи. Бухгалтер за фахом, все життя жінка працювала на великих підприємствах та в банках. Зараз не може влаштуватися навіть у невелику фірму.

Хоч убийте, не розумію, чому ніхто не хоче брати на роботу літню людину? Молодь приходить без досвіду, фахових навиків, її не влаштовують низькі зарплати, або ж прагне розвитку і надовго не затримується. Молоді жінки йдуть у декрет, зрештою, і хворіють нині молоді люди хіба трохи менше за старших.

Ярослава вперто шукає роботу за фахом. Часто, каже жінка, проблема більше у роботодавцеві, ніж у працівникові:

Прийшла на співбесіду, а там – двоє жінок: одна юна, 22-23 роки, друга – 38-річна. Фаховість другої одразу впадала у вічі: вона чітко і по темі відповідала на запитання, знала термінологію, однак їй відмовили. Так прямо і сказали – через вік. На мою думку, якщо керівник на своєму місці, він не зважатиме на вік і відразу розпізнає професіонала. Якщо ж не дуже розуміється або й сам є найманим працівником, не дуже зацікавленим у розвитку фірми, він скоріш керуватиметься принципом “сподобався-не сподобався”.

Нинішні реалії такі, що фахівці, старші за 45 років, наражаються на стереотипи. Роботодавці вважають, що вони недостатньо гнучкі, погано володіють новітніми технологіями та застосовують старомодні підходи до роботи. Вікові стереотипи не розповсюджуються на кваліфікованих фахівців вузьких галузей. Тут роботодавці просто не мають альтернативи або ж свідомо віддають перевагу літнім людям.

Стараюсь брати працівників, яким за 40, бо люди цього віку дійсно працюють – виховані були так, – розповідає Андрій Найда, директор найбільшого заводу-виробника полімерних труб в Україні. – І фахівці з них кращі. Намагаюся тримати таких працівників якомога довше – поки самі не захочуть на пенсію. Бо нині надзвичайно складно знайти молодих висококваліфікованих токарів, зварників, фрезерувальників, трактористів.

Справді, кваліфікованих працівників робітничих професій нині в області бракує. За даними Івано-Франківського обласного центру зайнятості, цього року найбільший попит був на продавців (продовольчих і непродовольчих товарів, продавців-консультантів), операторів котельні, водіїв, підсобних робітників, кухарів, бухгалтерів високої кваліфікації, медичних сестер, вихователів, охоронців, трактористів. Найменш затребувані – економісти, юристи, бухгалтери (бакалаври), менеджери зі збуту та реклами, касири (у банку) та відповідальні працівники банку.

У Франківську офіційно поменшало безробітних і побільшало вакансій

У середньому по області п’ятеро безробітних претендують на одну вакансію. Однак, що кваліфікованіша робота, то конкуренція більша.

Дожити до пенсії

З цього року у дію вступив Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення пенсій”. Пенсійна реформа, окрім іншого, запровадила підвищення мінімального страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію. Він щорічно буде збільшуватися на один рік, поки не сягне 35 років у 2028-му. З 2028 року близько половини людей похилого віку не зможуть вийти на пенсію у 60 років і змушені будуть працювати до 63-65 років.

Збільшення розміру страхового стажу для отримання права на призначення пенсії фактично призведе до завуальованого підвищення пенсійного віку, – йдеться у висновку експертного управління Верховної Ради України.

Однак про яке підвищення пенсійного віку може йтися, якщо нині навіть 45-річні не можуть знайти собі роботу? А що й казати про людей пенсійного або передпенсійного віку? І як залишатися конкурентоздатним на ринку праці, якщо у більшості оголошень про прийом на роботу – дискримінаційні обмеження за віком?

Юристи радять чітко знати свої права. Найперше – це те, що закон забороняє вказувати в оголошенні вікові обмеження. За такі дії роботодавців можуть оштрафувати. Зрештою, і відмова у працевлаштуванні може влетіти їм у копійку і вилитись у судову тяганину.

Закон “Про зайнятість населення” встановлює штраф у розмірі двох мінімальних зарплат, якщо роботодавець необґрунтовано не влаштовує людину на так зване квотне або пільгове робоче місце, – зазначає експерт Центру соціальних і трудових досліджень Віталій Дудін.

Обов’язок із виконання квоти поширюється на установи всіх форм власності, де працює не менше 20 працівників. Розмір квоти – 5% від загальної чисельності колективу. Серед квотних категорій – літні люди, яким залишилося 10 і менше років до пенсії.

Квотні категорії

  1. Один із батьків, який має на утриманні дитину віком до 6 років.
  2. Один із батьків, який виховує без одного із подружжя дитину віком до 14 років або дитину-інваліда.
  3. Один із батьків, який утримує без одного із подружжя інваліда з дитинства (незалежно від віку) або інваліда I групи.
  4. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, яким виповнилося 15 років.
  5. Особи, звільнені від відбуття покарання або примусового лікування.
  6. Молодь, яку вперше прийнято на роботу протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах.
  7. Молодь, яку вперше прийнято на роботу протягом шести місяців після звільнення зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби.
  8. Молодь, яку вперше прийнято на роботу протягом шести місяців після звільнення з військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб офіцерського складу.
  9. Особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років.
  • Особи, яким виповнилося 15 років і яких за згодою одного з батьків можна приймати на роботу.
  • Учасники бойових дій, зазначені у пунктах 19 та 20 ч. 1 ст. 6 ЗУ “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Взагалі за необґрунтовану відмову у працевлаштуванні як такої відповідальності немає, але можна подати позов до суду. Це буде цивільний позов, і, якщо людина вважає, що був дискримінаційний мотив, тоді тягар доведення покладається на роботодавця, – радить Віталій Дудін.

Краще судитися, якщо відмова у працевлаштуванні є в письмовій формі, адже її можуть вимагати квотні категорії. Якщо пошук роботи відбувається через Центр зайнятості, відмова буде виключно у письмовій формі.

Відмовити законно можна у тому разі, якщо якась вакансія уже була зайнята. Або ж людина повністю не відповідає кваліфікаційним вимогам щодо професійності чи досвіду роботи. Найчастіше саме так приховано людині і відмовляють, – каже Віталій Дудін.

Зрештою, ті, кому за 45, здається, могли б зітхнути з деяким полегшенням, адже уряд нібито потурбувався про них та запровадив з наступного року квотування: у кожній фірмі має бути не менш ніж 4% працівників, яким виповнилося 45 років. За невиконання квот роботодавців штрафуватимуть.

Проте таку новацію не варто сприймати як панацею. І це точно не той механізм, який стимулюватиме підприємців толерантніше ставитися до людей, котрим за 45.

Зараз і так багато категорій населення є захищеними щодо працевлаштування, – каже Віталій Дудін. – І система штрафів тут навряд чи спрацює. Краще застосовувати систему заохочень.

Нині в Україні є різні “пряники” для роботодавців. Скажімо, за створення робочого місця для квотного безробітного на термін не менш ніж 2 роки підприємець на рік звільняється від сплати ЄСВ. Однак, вважає Віталій Дудін, такого стимулу для роботодавців недостатньо:

Зараз ідеться про те, щоб запровадити механізм прямого субсидування. Це означає, що держава рік виплачуватиме зарплату замість підприємця. Такі механізми існували більш як 10 років, тому і довели свою дієвість.

Зазирнути у себе

55-річний Віталій все життя пропрацював на керівних посадах: був директором приватного підприємства, ринку, і, за іронією долі, керівником у галузі охорони праці. Нині уже рік як шукає роботу.

Прийшов влаштуватися інкасатором. Мені відмовили. Сказали, що це надто високоінтелектуальна спеціальність, потребує навиків роботи зі смартфоном і я її не потягну. Мені стало смішно: інша річ, якби я працював двірником, а прийшов запускати космічні кораблі. Наразі пошуки роботи припинив і підпрацьовую таксуванням.

Проте психологи радять не опускати рук і в кожній ситуації шукати позитив.

Кожну ситуацію можна розглядати по-різному. Те, що нам інколи здається жахливим, насправді може мати чимало плюсів – лише варто замислитися і пошукати їх, – каже психолог Лайма Корчинська.

Вона радить підходити до пошуків роботи так, ніби матеріальне питання вас не обтяжує.

Часто першу професію людина обирає під впливом інших, а потім все життя ходить на нелюбу роботу. Звільнення з роботи, її пошуки – це також чудова нагода переосмислити своє життя. Лайма Корчинська радить на певний час відпустити ситуацію – жити тим, що приносить день, і при цьому пам’ятати, що ви достойні не будь-чого, а кращого. Тобто, не хапатися за першу-ліпшу роботу, а лише за ту, до якої лежить душа. Нехай це і буде не те, чим займалися досі.

У цьому віці також не пізно перекваліфіковуватися і здобувати нові навики. Таке професійне навчання можна пройти й у Державній службі зайнятості. Так, громадяни віком після 45 років можуть отримати одноразовий ваучер для перепідготовки чи підвищення кваліфікації для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці.

Цього року одна особа в області скористалася ваучером для перепідготовки за спеціальністю “комп’ютерна інженерія”, – повідомили “МІСТУ” в Івано-Франківському обласному центрі зайнятості.

На думку Віталія Дудіна, все ж роботодавці більше довіряють навикам, які людина отримала під час навчання, котре вони оплатили.

Експерт наголошує: треба вміти вигідно себе подати роботодавцю. Для цього слід прискіпливо обдумати усі свої переваги і йти на співбесіду зі внутрішньою впевненістю у своїй цінності як працівника.

Справді, у тих, кому за 45 – великий досвід. Він може бути не пов’язаний із певною спеціальністю, але свідчить про відповідальне ставлення до роботи і бажання вдосконалюватися.

Акцент на вдосконаленні варто робити всім, а особливо тим, хто хоче втриматися у своєму середовищі на ринку праці. Варто слідкувати за тенденціями, постійно підвищувати кваліфікацію, підтримувати зв’язки з колегами. І не хапатися за будь-яку роботу, адже та, яка не до душі, тільки нарощуватиме внутрішній спротив і невдоволення.

Роботодавці, звісно, прагнуть, щоб у людей не було надвисоких зарплатних очікувань. Але я б не рекомендував погоджуватись на низьку зарплату тільки через вік. Людина має проговорювати суму, за яку готова працювати, адже співпраця має бути вигідною для обох сторін, – каже Віталій Дудін.

Станом на 1 листопада 2017 року на обліку в Івано-Франківській обласній службі зайнятості перебувало 8573 безробітних, з них 34% – старші за 45 років. В Івано-Франківську на 1 листопада  перебувало на обліку 1433 безробітних, з них майже 31% – старші за 45 років.

Автор: Оксана ПІЛЯНСЬКА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 13

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...