Мед Атлант

З 2 квітня франківці можуть підписувати декларацію з лікарями. ІНФОГРАФІКА

З 2 квітня починає діяти один з етапів медичної реформи, про який чули мабуть всі. Ми нарешті можемо підписати декларацію з сімейним лікарем чи терапевтом або педіатром, якого самі собі оберемо.

Дату початку підписання декларацій між пацієнтами та лікарями переносили декілька разів. За словами в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, до кінця 2018 року всі сімейні лікарі, всі медичні заклади, які працюють на первинній ланці, вже мають перейти на нову систему, – пише “Слово і Діло”.

Раніше в МОЗ повідомляли, що якщо до 1 січня 2019 року пацієнт не обере собі сімейного лікаря/терапевта/педіатра та не підпише з ним декларацію, то він змушений буде сплачувати за медпослуги на первинному рівні за власний кошт. Була ще версія, що пацієнта автоматично закріплять за його нинішнім дільничним терапевтом. А за останніми даними, підписна кампанія триватиме перманентно.

Офіційно: кампанія з вибору лікаря починається 2 квітня і не закінчиться ніколи.Не поспішайте. Ця реформа не для того, щоб люди 2 квітня записалися аби куди, а для того, щоб вони скористалися можливістю обрати саме того лікаря, якому вони довіряють, – написав заступник міністра охорони здоров’я Ковтонюк на своїй сторінці в Facebook, закликаючи людей не створювати ажіотажні черги в поліклініках.

Один з етапів медичної реформи в Україні стартує з 1 квітня та дає можливість кожному з нас обрати сімейного лікаря. Ми розібрались скільки загалом має відбутися змін в медичній галузі та коли вони мають завершитись.

Поки реформа триває, українці в більшості незадоволені рівнем медичного обслуговування в країні. Хоча в Конституції задекларовано, що медицина в нас безкоштовна, але практично кожен, хто звертався до лікаря, давав хабара або змушений був купувати ліки за власні кошти. За останніми даними соціологічної групи “Рейтинг”, яка зробила опитування у всіх обласних центрах України, найкраще медичне обслуговування у Луцьку, де 23% опитаних задоволені своїми лікарями.

В Івано-Франківську 19% задоволених рівнем обслуговування в медзакладах, проте 31% опитаних прагнуть кращого медичного сервісу.

Один з етапів медичної реформи в Україні стартує з 1 квітня та дає можливість кожному з нас обрати сімейного лікаря. Ми розібрались скільки загалом має відбутися змін в медичній галузі та коли вони мають завершитись.
Медична реформа в Україні розпочалася в квітні 2017 року з впровадження системи реімбурсації. Програмою “Доступні ліки”, у рамках якої пацієнти можуть отримати безкоштовно або з доплатою ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу та бронхіальної астми, вже скористались понад 20 млн українців. З липня 2017 року спочатку в тестовому режимі, почала працювати електронна система eHealth. Планується, що вся паперова документація, в тому числі й карточки пацієнтів, згодом будуть переведені в електронний формат. Наразі створюються єдині реєстри закладів, лікарів, пацієнтів, ліків. Але строки впровадження eHealth постійно переносяться.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...