Мед Атлант

У Франківську з’являться три нові водограї: локації, особливості. ФОТО

В Івано-Франківську беруться відновлювати існуючі і встановлювати нові фонтани. Невдовзі франківці зможуть милуватися кількома новими водними об’єктами, які даруватимуть прохолоду в літню спеку та стануть ще однією цікавинкою міста.

Наразі в Івано-Франківську є чотири діючі фонтани: на Вічевому майдані, фонтан із зерном поруч Ратуші (яке часто плутають з яйцем, – ред.), ротонда і фонтан зі статуєю Пресвятої Діви Марії на площі Шептицького та “Кульбаба” поруч готелю “Надія”.

Фото: Володимир Шпег

Ще один фонтан, який показує знак безкінечності, розташований на вулиці Коновальця поруч Івано-Франківського аеропорту. Проте вмикали його здебільшого лише тоді, коли приїжджали важливі делегації. Зараз фонтан взагалі недіючий і потребує реконструкції.

Час роботи міських фонтанів: з 10:00 до 21:00 год. Фонтани на Вічевому та “Кульбаба” – до 22.00 год. В понеділок не працюють – профілактика. Усі фонтани в обласному центрі обслуговує комунальне підприємство “Івано – Франківськводоекотехпром ”.

 

Дільниця фонтанів є окремим структурним підрозділом підприємства. Загальна кількість працівників – 6 чоловік. Начальник дільниці, чотири машиністи і техпрацівниця, – каже директор “Водоекотехпрому” Роман Кімачук.

Підприємством розроблено план робіт із поточного ремонту фонтанів на 2018 рік. На обслуговування фонтанів цього року в міському бюджеті передбачено 1,5 мільйона гривень. За словами Романа Кімачука, в цю суму входить заробітна плата, відшкодування витрат на водопостачання та електроенергію, оренда приміщень, витрати на поточний та капітальний ремонти тощо.

Найбільший – центральний фонтан на Вічевому – за сезон споживає 1 530 кубів води. Він має певні проблеми, зокрема потрібно усунути так звані висоли, які виникли з роками експлуатації. Цього року планують прочистити та замінити електричні проводи, які з роками достатньо зносилися.

 

Потрібно зробити шліфування бортів верхньої чаші, ремонт старих плит та їх прочищення, гідроізоляцію. Також потребує заміни електричне обладнання. Бо цей фонтан передбачає світловий і музичний супровід. Зараз ми замінюємо зношені електрокабелі, щоб він запрацював повністю, – додає керівник “Водоекотехпрому”.

 

 

За словами Романа Кімачука, проблема з висолами є характерною і для інших міських фонтанів. Але її усуватимуть під час поточних робіт.

 

 

У планах франківських посадовців звести ще три нові водні об’єкти.

Фонтани планують облаштувати в мікрорайоні Каскад (на перехресті вулиць Івана Миколайчука- Василя Стуса), на вулиці Незалежності (поруч стоматологічного корпусу), на вулиці Січових Стрільців (поруч колишньої друкарні), також хочуть повністю оновити фонтан на вулиці Коновальця (поруч міського аеропорту).

Пішохідний фонтан на перехресті вулиць Миколайчука-Стуса

Цього року плануємо побудувати три нові фонтани, – каже Роман Кімачук. – Найближче підійшли до початку будівництва фонтану на перехресті вулиць Миколайчука-Стуса. Технічна документація виготовлена, проведена державна будівельна експертиза, оголошується закупівля послуги на “Prozorro”. Вже цього місяця плануємо приступити до виконання робіт.

Фонтан буде пішохідним. У комунальному підприємстві “Івано – Франківськводоекотехпром”, який є замовником, кажуть, що він матиме цікаве оформлення. Планується, що з’явиться він вже до кінця року.

Проект водограю на перехресті вулиць Миколайчука-Стуса

Пішохідний фонтан на вулиці Незалежності

Департаментом житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради буде проводитися облаштування фонтану на пішохідній частині стометрівки.

Старий фонтан поруч стоматкорпусу на Незалежності, який був списаний, знаходиться в незадовільному стані, чаші протікали повністю, то ж буде будуватися новий, – каже директор “Водоекотехпрому” Роман Кімачук.

Фото: Володимир Шпег

Будівництво пішохідного фонтану в середмісті Івано-Франківська було анонсовано ще минулого року. Однак його відтермінували. В Департаменті житлової, комунальної політики та благоустрою пояснюють, що підрядники, які виграли тендер, виявилися банальними аферистами.

Це київська компанія і зараз ми ведемо з ними позовну діяльність через суд, щоб розірвати цю угоду і оголосити новий тендер. Дуже часто у тендерах беруть участь так звані фіктивні компанії, які просто виграють і не виконують належним чином, або взагалі не виконують роботи. На жаль, нам трапилася саме така компанія, – розповів директор комунального департаменту Михайло Смушак.

Новий тендер зможуть оголосити після завершення судового процесу. Фахівці департаменту ведуть перемовини, щоб до нього долучилися компанії, які вже виконували роботи з будівництва фонтанів у Києві, Хмельницькому та інших містах.

Які мають досвід реальний, а не на папері, – додає Михайло Смушак.

Концепцію проекту розробляли молоді спеціалісти Назарій Рогів, Aндрій Коман та Андрій Назаренко. Проект виготовило ТОВ “Імперія води” з Києва.

Фонтан на вулиці Січових Стрільців

Як розповів директор “Водоекотехпрому”, замовником робіт з облаштування фонтану на вулиці Січових Стрільців (поруч колишньої друкарні) є одна з будівельних компаній міста. Наразі погоджено проект облаштування, отримано технічні умови. Цей фонтан стане окрасою скверу, який планують облаштувати на місці парковки.

Нагадаємо, що відповідно до Меморандуму “Про спільну реалізацію проекту благоустрою “Скверу перед друкарнею” (від 4 жовтня 2016 року), половину бюджету проекту забезпечує “Тепле Місто” (за рахунок ґрантових коштів від фонду Western NIS Enterprise Fund. Фонд профінансує половину вартості проекту, а це сума у розмірі 3,377 млн грн. ), іншу – виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради. Ґарантом виконання домовленості виступає міський голова Івано-Франківська. Третя сторона-підписант меморандуму – мережа супермаркетів “Вопак” (орендує перший поверх друкарні) – теж висловила підтримку ідеї втілення проекту і готовність сприяти її реалізації.

Що стосується фонтану поруч аеропорту на вулиці Коновальця, то наразі він перебуває у незадовільному стані і потребує реконструкції.

Концесіонер летовища – фірма “Скорзонера”, планує реконструкцію аеропорту і його прилеглої території. Під цю територію підпадає і фонтан, але він перебуває на балансі КП “Івано – Франківськводоекотехпром”. Тож наразі невідомо, хто займатиметься реконструкцією цього водного об’єкту.

Ще одне питання, яке цікавить багатьох мешканців Івано-Франківська: чи можлива поява у місті питних фонтанів.

Раніше на вулицях були ручні насоси для води. Вони були досить ефективні. Та їх зняли, бо часто люди спеціально підкладали туди каміння і вода витікала самоплинно. Таке використання було невигідним, адже підприємство несло більші втрати води, ніж при пориві, – пояснює прес-секретар  КП “Івано – Франківськводоекотехпром” Володимир Шпег.

Та попри це,  у “Водоекотехпромі” кажуть, що розглядається можливість встановлення кількох питних фонтанів на стометрівці.

Автор: Василина БАНТУШ

Читайте такожЧи потрібні Івано-Франківську пішохідні фонтани: думки мешканців. ВІДЕОСЮЖЕТ

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...