Мед Атлант

Звинувачений у вбивсті болгарської студенки голодував у знак протесту

Сьогодні, 6 травня, у Франківському міському суді продовжилося засідання у справі Астанова, якого підозрюють у вбивстві болгарської студентки.

Сьогодні на засіданні Астанов знову обурювався фото та відеозйомкою й повідомив, що на наступний суд прийде із закритим обличчям. Його захисник зазначив, що можна знімати залу, а от його підзахисного не можна. Підкреслимо, що судове засідання є відкритим, у зв’язку з чим зйомка дозволена. На суд не прибули свідки з невідомих причин. Адвокат подав знову заяву щодо відводу суддів. У клопотанні зазначалося, що обвинуальний акт складений не за вимогами статті 291 КПК України. Вирок суду буде скасовано апеляційним судом. Також, за словами адвоката, справу слід було перенести на стадію підготовчого засідання, однак судді цього не зробили. Окрім цього, немає підстав тримати підсудного під вартою, ризик втечі не підтверджено. Адвокат знову підкреслив, що порушуються права Астанова на приватне життя. З огляду на це захисник оголосив відвід суддям. Інший адвокат повідомив, що Астанов під час минулого засідання (12 квітня) голодував. Астанов повідомив, що він неодноразово просив не затягувати справу.

Я жива люлина, з 2017 року знаходжуся в тюрмі. Що це таке, вам не зрозуміло. У цій країні важко щось доказувати. Погоджуюся з адвокатами про відвід суду. Я з 20 березня голодував, це було повне голодування, – розповів Астанов.

Судді зазначили, що підстав для відводу колегії суддів немає. Суд ухвалив відмовити адвокатам у заяві про відвід.

Нагадуємо, справа почалася з того, що 24-річна студентка з Болгарії тимчасово проживала в Івано-Франківську та навчалася на 4-му курсі стоматологічного факультету ІФНМУ. Вона 1 червня пішла з дому та не повернулася. Подруга дівчини розповіла, що востаннє Еля Зію бачили в хлопця. Напередодні, 31 травня, студентка хотіла розлучитися з своїм хлопцем. Опісля – зникла. У квартирі хлопця і дівчини правоохоронці провели обшук, але Еля Зію не знайшли. У поліцію друзі повідомили лише 5 червня, бо шукали самостійно. Від 5 червня тривають розшукові заходи правоохоронців. Майже тиждень правоохоронці шукали її всюди: опитували свідків знайомих і сусідів.

12 червня стало відомо, що поліцейські знайшли тіло дівчини на Рогатинщині. Серед головних підозрюваних – хлопець-іноземець Ельдар Астанов. Відтак, у той же день під міським відділком поліції зібралися друзі і знайомі підозрюваного. 

14 червня в Івано-Франківському міському суді обрали запобіжний захід підозрюваному. Суд ухвалив застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів.

22 червня, у суді розглянули апеляцію адвоката Тетяни Булін-Соколової. Тоді суд все-таки залишив без змін попереднє рішення та додав, що воно вже не підлягає оскарженню.

20 серпня суд перенесли через неявку свідків.

3 грудня  судове засідання перенесли через відсутність перекладач.  Попереднє слухання (6 грудня) перенесли через неявку свідків. 22 січня суд Астанова перенесли через відсутність адвоката.

28 лютого на засідання не з’явилася перекладач. У справу вступив новий адвокат, який попросив ознайомитися з матеріалами судових та досудових справ.

На засіданні 18 березня, Астанов заявив, що франківські ЗМІ зводять на нього наклеп.

20 березня суд відмовив захисту Астанова щодо вилучення журналістів.

12 квітня адвокат Астанова заявив про відвів суддів, але потім передумав.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...