Мед Атлант

Суд відмовив захисту Астанова щодо вилучення журналістів

Сьогодні, 20 березня, у Франківському міському суді продовжилося засідання у справі Ельдара Астанова, якого звинувачують у вбивстві болгарської студентки.

На засідання не з’явилися свідки. Про це повідомив прокурор. Адвокат попросив з’ясувати, чому свідки відсутні й чи отримали вони відповідні документи.

Сьогодні у справу вступила нова перекладачка, працюватиме вона тільки цього засідання.

Адвокат Астанова зауважив, що слід розглянути клопотання, яке вони подали учора. Ідеться саме про два клопотання щодо франківських ЗМІ, які, на переконання захисту, у новинах подавали особисту інформацію.

“Кожен має право на особисту гідність та честь. Фізична особа може бути знята на плівку лише за згодою, – виняток становить зйомка на вулиці, мітингу”.

Адвокат зауважив, що ЗМІ повинні дотримуватися жорстких етичних норм й попросив суд “видалити” із залу окремих журналістів – мова іде про представників уже трьох франківських ЗМІ.

Суд відмовив у розглянутих клопотаннях. Наступне клопотання адвоката стосувалося формулювання обвинувачення у справі, оскільки це не вказано, за словами адвоката. Як наслідок слід повернути обвинувальний акт прокурору для усунення недоліків та невідповідностей.

Раніше ви на цих недоліках не наголошували. Станом на 6 грудня ви наполягали на розгляді справи, – відповів суддя.

Прокурор зазначив, що обвинуальний акт складено правильно. Суд постановив відмовити у клопотанні. Оскільки на суд не з’явилися два свідки, судове засідання перенесли на 12 квітня.

Нагадуємо, справа почалася з того, що 24-річна студентка з Болгарії тимчасово проживала в Івано-Франківську та навчалася на 4-му курсі стоматологічного факультету ІФНМУ. Вона 1 червня пішла з дому та не повернулася. Подруга дівчини розповіла, що востаннє Еля Зію бачили в хлопця. Напередодні, 31 травня, студентка хотіла розлучитися з своїм хлопцем з Туркменістану. Опісля – зникла. У квартирі хлопця і дівчини правоохоронці провели обшук, але Еля Зію не знайшли. У поліцію друзі повідомили лише 5 червня, бо шукали самостійно. Від 5 червня тривають розшукові заходи правоохоронців. Майже тиждень правоохоронці шукали її всюди: опитували свідків знайомих і сусідів.

12 червня стало відомо, що поліцейські знайшли тіло дівчини на Рогатинщині. Серед головних підозрюваних – хлопець-іноземець Ельдар Астанов. Відтак, у той же день під міським відділком поліції зібралися друзі і знайомі підозрюваного. 

14 червня в Івано-Франківському міському суді обрали запобіжний захід туркмену. Суд ухвалив застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів.

22 червня, у суді розглянули апеляцію адвоката Тетяни Булін-Соколової. Тоді суд все-таки залишив без змін попереднє рішення та додав, що воно вже не підлягає оскарженню.

20 серпня суд перенесли через неявку свідків.

3 грудня  судове засідання перенесли через відсутність перекладач.  Попереднє слухання (6 грудня) перенесли через неявку свідків. 22 січня суд Астанова перенесли через відсутність адвоката.

28 лютого на засідання не з’явилася перекладач. У справу вступив новий адвокат, який попросив ознайомитися з матеріалами судових та досудових справ.

На попередньому судовому засіданні, 18 березня, Астанов заявив, що франківські ЗМІ зводять на нього наклеп.

19 березня на суд не з’явився перекладач.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...