Мед Атлант

1969 та 2008 рік: якими були дві найбільші повені на Франківщині. АРХІВНІ ВІДЕО

У червні 1969 року на Прикарпатті сталася катастрофічна повінь: рівень Дністра піднявся на 7 м. Річки затопили міста. Дуже постраждав Івано-Франківськ.

Під час паводку на Бистриці Солотвинській рівень води сягав 7 метрів. Швидкість течії була 20 м/с.

Про це йдеться у відеороботі  про повінь на Івано-Франківщині – “Циклон” (Самодіяльна народна кіностудія “Верховина”). Воно було оцифроване кіностудією Мирослава Бойчука, йдеться на сторінці Ретро Франківськ у соцмережі.

Після цієї повені вирішили звести дамбу, щоб захистити житлові мікрорайони.

Додамо, що наступна велика повінь сталася на Прикарпатті у липні 2008 року.

Відео – ютуб-канал vasyliyk

Паводок на заході України 2008 року — стихійне лихо, що сталося влітку 2008 року через інтенсивні грозові дощі і, як результат, різке підняття рівня води в річках. Пік повені припав на 23–27 липня, вона вважається найбільшою в історії Західної України за останні 60 років. Загальні збитки від повені оцінювалися на суму 3–4 млрд гривень.

Переважно постраждали територія Карпатських гір, Прикарпаття і Закарпаття. Також дуже постраждали населенні пункти в долинах великих річок, що мають витоки в Карпатах, як-от Дністер і Прут. 31 липня Верховною Радою України було оголошено зонами надзвичайної екологічної ситуації терміном на 90 днів території шести областей України: Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької, Закарпатської і Вінницької, також постраждали південні райони Хмельницької області. Загинуло 30 осіб, з них шестеро діти.

Уже після піку повені, 28 липня, на території Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Чернівецької та Івано-Франківської областей було підтоплено 40 601 житловий будинок і 33 882 га сільськогосподарських угідь, пошкоджено 360 автомобільних і 561 пішохідний міст, розмито 680,61 км автомобільних доріг. Загальні збитки від повені оцінювалися на суму 3–4 млрд гривень.

Окрім Західної України постраждали від повені сусідні регіони Молдови, Румунії, Словаччини.

Українськими екологами було висловлено теорію, що одним з головних факторів, що спричинив настільки руйнівні наслідки повені була масова вирубка лісів в Карпатах, які могли б відібрати значну частину дощової води.

Для ліквідації наслідків повені в п’яти західних областях Верховна Рада внесла поправки до державного бюджету, якими передбачалося виділення 5 млрд гривень на допомогу і відбудову зруйнованого стихією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...