Мед Атлант

Рада планує ввести штрафи за ріелторську діяльність без свідоцтв: експерти критикують

Верховна Рада найближчим часом має розглянути законопроєкт про врегулювання діяльності рієлторських послуг.

Його зареєстрували народні депутати Дмитро Наталуха, Максим Дирдін, Степан Кубів. Його номер – 3618 і він носить назву «Про рієлтерську діяльність в Україні».

Законопроект розроблений з метою запровадження єдиної державної політики у сфері регулювання рієлтерської діяльності в Україні, захисту прав і інтересів фахівців у сфері рієлтерської діяльності, суб’єктів рієлтерської діяльності та споживачів рієлтерських послуг, – йдеться у пояснювальній записці, ідеться у поясненні авторів.

Зі свого боку вже чимало фахівців, які працюють у сфері нерухомості, негативно відгукнулися про таку ініціативу. Свою частину критики він отримав і від підприємців з Франківська.

На мою думку, за добрими намірами запровадження єдиної державної політики у сфері ріелторської діяльності в Україні ховається підґрунтя яке в подальшому породить корумповані схеми та непередбачувані наслідки.

По-перше: всю регуляторну, контролюючу, атестуючу функцію, а також як держателя Єдиної інформаційної бази покладається в даному Законопроекті на «Національну Федерацію фахівців у сфері ріелторської діяльності». Саме створення Національної Федерації фахівців у сфері ріелторської діяльності викликає занепокоєння та наштовхує на думку, що приміром завтра ми отримаємо в обличчі «Джокера»» перепрошую трьох Джокерів»(цього вимагає закон), які зареєструють, а можливо уже зареєстрували так звану «Національну Федерацію фахівців у сфері ріелторської діяльності» і жодного стосунку не мають до професійних ріелторів, і що тоді?

По-друге: Законопроектом уповноважено «Національну федерацію» – держателем Реєстру та Єдиної інформаційної бази даних. Чи не отримаємо ми аналог «Майданчика для Експертів»? Моя думка що держателем має бути- ДЕРЖАВА!

По третє: базової освіти ви вважаєте достатньо для того щоб здавати іспит? – каже власниця франківського агенства нерухомості Надія Левконович.

 

Що ж пропонується законопроєктом

Законопроєктом пропонується запровадити єдину державну політику у сфері регулювання рієлтерської діяльності в Україні. Зокрема, документом визначається статус брокера (рієлтера) як атестованого фахівця у сфері рієлтерської діяльності, який склав кваліфікаційний іспит з позитивним результатом, має діюче (не зупинене, не припинене) кваліфікаційне свідоцтво брокера з нерухомості, відомості про якого включені до Єдиного реєстру фізичних осіб, юридичних осіб та професійних об’єднань у сфері рієлтерської діяльності та перебуває з суб’єктом рієлтерської діяльності у трудових відносинах або здійснює рієлтерську діяльність як суб’єкт рієлтерської діяльності;

Також встновлюється, що статус брокера може набути особа, яка:

  1. Має повну загальну середню освіту та досягла 18 років.
  2. Володіє державною мовою.
  3. Відповідає вимогам до якості надання рієлтерських послуг, встановленим відповідно до цього Закону.
  4. Пройшла професійну підготовку відповідно до цього Закону.
  5. Склала кваліфікаційний іспит з позитивним результатом.

Законопроект забороняє займатися рієлтерською діяльністю фізичній особі, яка не отримала кваліфікаційне свідоцтво фахівця у сфері рієлтерської діяльності, або якщо дію такого свідоцтва зупинено чи припинено, або відомості про яку відсутні в Єдиному реєстрі у сфері рієлтерської діяльності.

Штрафи за рієлторську діяльність без свідоцтв

Провадження рієлтерської діяльності, надання рієлтерських послуг, їх елементів особою без одержання кваліфікаційного свідоцтва брокера та/або сертифіката суб’єкта рієлтерської діяльності пропонується карати штрафом від 8500 до 17 000 грн.

За повторне порушення протягом року пропонується штрафувати від 17000 до 34000 грн., з конфіскацією грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Додамо також, що днями НАЗК заявило, що перевірить проєкт закону «Про рієлторську діяльність в Україні»  на наявність корупційних ризиків. 

 

Висновок експертизи проєкту закону із рекомендаціями НАЗК щодо усунення з його положень корупційних ризиків, будуть надіслані Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку для врахування при доопрацюванні законопроєкту.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...