Мед Атлант

З прибиральниць – у модельєрки: як сестри з Франківщини збудували кар’єру за кордоном. ВІДЕО

З прибиральниць – у модельєрки. Є серед українських заробітчан ті, хто попри складний початок зміг збудувати карколомну кар’єру. Серед них сестри Андріїв з Івано-Франківщини.

Про їхній шлях від нелегальних заробітків до подіуму в Парижі  роповіли у сюжеті із серії “Наші за кордоном”, передають Подробности.

Будинок, власне ательє і – хороше майбутнє для дітей. Щоб здійснити цю мрію Галина Андріїв 18 років тому кинула роботу викладачки у швейному училищі на Івано-Франківщині та подалася з чоловіком на заробітки до Бельгії.

Працювали нелегально – Галя допомагала місцевим по господарству, чоловік – на будові.

Це не так все було просто, як ми собі то малювали. Довший час ми дуже важко жили. На підлозі спали, роботи не мали, додому повернутись не могли, – розповідає модельєрка, засновниця бренду вечірніх суконь Галина Бєльська (Андріїв).

Наблизитися до мрії допоміг випадок. До Галини у Бельгію приїхала сестра Оксана, і вони разом шукали їй роботу прибиральниці.

Приїжджаємо до людей. І потрапили ми в ательє – де створюється одяг. Я заходжу в ательє і в мене зразу така усмішка. А вони – а чому ви смієтеся? Я кажу, мені смішно, бо це моя професія.

Так Галина стала працювати за покликанням – шити весільні та вечірні сукні. А вже за 2 роки, коли нарешті легалізувалася в Бельгії, таки відкрила свій власний салон, уже добре розуміючи смаки місцевих.

Так як в нас на Україні більш так люблять пишні плаття – ну раніше так було, не знаю, як зараз – такі, принцеські. Тут дуже рідко такі плаття.

Клієнти Галини, як вона каже, – це бельгійська та французька еліта. Титуловані баронеси, принцеси, весілля яких святкують за давніми традиціями. Приміром, подруги та мама нареченої мають бути у капелюшках. Саме з таких запитів –  і почалася кар’єра модистки у Галіної сестри – Оксани.

Одного прекрасного дня, вона мені подзвонила і каже – Оксана, у мене до тебе справа на мільйон, – каже, – треба шити капелюшки. Я кажу – які капелюшки? Де? Я ніколи нічого такого не робила Вона каже – Оксана, ти зможеш, – пригадує модистка, засновниця бренду капелюшків Оксана Андріїв. 

Далі були книги, курси, приватні уроки та робота в тандемі з сестрою.

Дає мені кусочки тканини і я вдома сиджу малюю, фарбую, шукаю фарби, щоб колір капелюшка був такий самий, як плаття.

І вже через два роки – у 2018 – сестри Андріїв уперше взяли участь у показі мод у Бельгії. Вечірні сукні від Галини та капелюшки від Оксани.

Для мене це було якесь перше таке визнання і розуміння того, що я все-таки можу. Бо я все здавалось, а, що я там роблю – щось таке маленьке. І є модистки, багато там в королівських сім’ях, багато тут і магазинів з цими виробами, –  каже  Оксана Андріїв.

Зараз у кожної з сестер – свій бренд. Галина обрала назву “Valeonе” – склавши її з імен своїх дочок. Оксана взяла українське слово – “Lelitka”, щоб мати нагоду розповісти клієнтам про батьківщину.

Вони всі знають, що ми з сестрою українці, питаються часто чи у нас всі такі здібні в Україні. Кажу, ну не всі, більшість виїхали, частина в Бельгії, – додає Оксана .

Наступна вершина – участь у показі мод у Парижі. Вже наприкінці вересня.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...