Мед Атлант

Вирощувач конопель та виготовляч опудал: ТОП незвичних професій, які отримують в закордонних університетах

Раніше ми писали про ТОП професій, які увійшли у минуле та здивують сучасників. Також розповідали нашим читачам, які спеціальності через 10 років замінять роботи. Крім того, у розпал вступної кампанії в Україні ми проаналізували, які види діяльності будуть затребувані через декілька років, коли теперішні першокурсники закінчать навчання.

Сьогодні ж хочемо розповісти про ТОП незвичних професій та предметів, яких навчають в закордонних університетах.

«Етичний злом»

“Етичний” та “злом” – це два слова, яких, можливо, ніхто не сподівається поєднати. Але в Університеті Абертея в Данді на курсі «етичного злому» можна відкрити для себе все, що потрібно знати про злом комп’ютерів та кібербезпеку.

Зазвичай, злом в інтернеті відомий як несанкціоноване вторгнення. Однак він не завжди означає крадіжку. Злом також використовують для продуктивних цілей. Такий його тип включає в себе хороші наміри та відомий як «етичний злом». Його використовують того, щоб убезпечити систему від хакерів, які мають намір викрасти і використовувати особисту інформацію. «Етичний злом» є законним, так як він виконується після отримання згоди.

Для тих, хто не є особливим прихильником комп’ютерів, ця професія стане новиною. Та для тих, хто занурився у світ комп’ютерних наук та безпеки в Інтернеті, цей курс є вже давно відомим.

Більше того, згідно з останньою статистикою Discover Uni, 95% його випускників почали працювали через півроку після закінчення навчання.

«Вирощування конопель»

Гвелфський університет, що знаходиться в Канаді, створив онлайн-курс із вирощування конопель (канабісу) в межах навчальної програми «Садівництво».

Заклад є відомим потужним науковим осередком, де досліджують вплив канабісу на людей.

Професор університету Тарік Ахтар виявив механізм, який стоїть за знеболювальними властивостями канабісу.
Заклад одним із перших у світі створив навчальну програму для агрономів, що працюють із канабісом.

Програма може стати у пригоді як комерційним виробникам, так і тим, хто вирощує канабіс для домашнього використання.

«Етноботаніка»

Історично у людей були надзвичайно цікаві стосунки з рослинами, про які можна дізнатися все на магістратурі з «етноботаніки» в Університеті Кента.

Це перша програма такого плану, яка вивчає, як люди розуміють і реагують на рослини, як ми їх використовуємо тощо.

Річний магістерський курс ідеально підходить для тих, хто хоче зайнятися докторським дослідженням або продовжити кар’єру в ботанічній та екологічній сферах.

«Поведінка та психологія тварин»

На спеціальності з поведінки тварин та психології в Університеті Честера вчать, як тварини думають і почуваються.

Цікаво те, що, відповідно до специфікації предмета, таргани мають власну особистість.

Курс зосереджений на диких тваринах, які живуть вільно. Так студенти мають можливість для міжнародних польових робіт.

«Хорологія»

Це чи не єдиний у своєму роді курс у світі. Студенти здобувають ступінь з «хорології» в Бірмінгемі. Вони «присвячують свій час … часу».

Як пише «Вікіпедія», Хорологія (від лат. hora — «година, час») — це сукупність наук про вимірювання часу. У найбільш вживаному значенні, термін відносять до вивчення механічних пристроїв для вимірювання часу, як в професійному контексті (годинникова справа), так і в аматорському (пов’язані з годинниками як хобі, такі як колекціонування антикварних годинників).

Поєднуючи мистецтво та науку часу, випускники цієї спеціальності можуть отримати гарну кар’єру в галузі розкішних годинників, розпочати власний бізнес, пов’язаний з часом. Адже час – це гроші.

«Дослідження систем освіти»

Ступінь з дослідження системи освіти в Даремському університеті може здатися не найцікавішим у цьому списку професій. Але ілюстрація із фільму про Гаррі Поттера, де показаний урок у Гогвортсі, використана не просто так.
Варто студентам перейти на другий рік навчання, як вони відкривають для себе чудеса «Гаррі Поттера» та Епоху Чарів.

Предмет пропонує подивитися на «Гаррі Поттера» в соціальному, культурному та освітньому контексті, а не у стандартному літературному.

«Наука та технології серфінгу»

Навчають цієї незвичної професії у Корноульському коледжі (частина Університету Плімута), що знаходиться у прибережному британському місті.

І ні, насправді там не навчають серфінгу. Але «переносять хвилі в клас», щоб зрозуміти науку, що стоїть за ним.
Під час програми студенти вивчають цілий ряд предметів. Серед них:

  • серфінг як спорт
  • бізнес-серфінг
  • бізнес-планування, що стосується індустрії серфінгу
  • організацію заходів
  • екологію
  • науку про фізичні вправи
  • принципи психології та коучингу
  • проектування та виготовлення дощок для серфінгу
  • довкілля та вплив людини на нього
  • розвиток культури та історії серфінгу
    ЗМІ та політика, пов’язані зі спортом
  • географічний та кліматичний вплив на серфінг.

Випускники цієї спеціальності можуть працювати на такі відомі бренди як Billabong або Surfers Against Sewage, або навіть створите власну справу.

«Садівництво та цитрусові»

На бакалавраті Південного коледжу Флориди навчають справді унікальній спеціальності з цитрусових та садівництва.

Єдиний у своєму роді коледж в США забезпечує різносторонню освіту у цитрусовій галузі Флориди. Він дає практичний досвід та навчання в цитрусових гаях на кампусі, де студенти дізнаються, як вирощувати ці фрукти.

«Сімпсони та філософія»

Це лише двосекційний курс в шанованому Каліфорнійському університеті в Берклі. Але той факт, що навіть існує програма, заснована на вічних Сімпсонах, та філософії, яка стоїть за нею, є свідченням важливості наслідків шоу протягом кількох поколінь.

Цікаво те, що існує і однойменна книжка за редакцією Вільяма Ірвіна, Марка Т. Конарда та Еона Дж. Скобла. Це наукова література, що аналізує філософію та вплив популярної культури американського анімаційного ситкому.

«Пригодницька освіта»

На спеціальності у галузі пригод навчають, як використовувати відпочинок на свіжому повітрі, щоб заохотити дітей та дорослих до пригод, особистісного зростання та самовідкриття.

Програма зосереджена перш за вже на безпеці під час подорожей, нових викликах та лідерстві.

Студенти «Пригодницької освіти» також вивчають теорію, філософію, історію, етику та менеджмент, пов’язаний з цією галуззю. Курс включає в себе скелелазіння, катання на байдарках і експедиції в пустелі.

«Інженерія тематичних парків»

Ступінь бакалавра в галузі інженерії тематичних парків можна отримати в Каліфорнійському державному університеті в Лонг-Біч.

Звучить весело, чи не так? – Можливість працювати у парку атракціонів цілий день.

Та все ж це інженерна професія, а це означає, що треба добре знати математику. На факультеті також вивчають електротехніку та машинобудування, розглядають властивості електричної енергії, а також механічне, гідравлічне та пневматичне управління.

«Виробництво котлів»

Таку спеціальність пропонують в університеті Ліги Плюща, у Саузвестському коледжі в Евансвіллі, штат Індіана.

Студенти навчаються, як виготовляти та ремонтувати деталі парового котла. Вони вивчають все, починаючи від принципів роботи парової енергії і закінчуючи практикою зварювання.

«Дослідження Девіда Бекхема»

Для тих, хто вивчає спортивні науки або соціологією в Університеті Стаффордширу, один із модулів є про Девіда Бекхема – одного з кращих футболістів Англії.

«Таксидермія»

Таксидермія — галузь природознавства на перетині зоології, музеології (музейної справи) та мистецтва, пов’язана з виготовленням опудал колекційних зразків тварин.

В університеті Chambres de Métiers et de l’Artisanat поблизу Тура, у Франції, можна здобути ступінь з виготовлення опудал.

«Ручна вишивка»

Справді унікальний університетський курс можна пройти в Університеті творчих мистецтв у Великій Британії.

Цей всесвітньо відомий курс ручної вишивки проводиться Королівською школою рукоділля (RSN) у спеціальних студіях мальовничого палацу Хемптон-Корт.

Навчання проходить у невеликих групах. Студенти співпрацюють з відомими клієнтами, серед яких Олександр Маккуїн, Burberry for Makers House, Хуссей Чалаян, Джаспер Конран, Зандра Родс, M-Industry, Ніколас Оквелл Кутюр для кампанії GREAT Britain, HBO / Game of Thrones, Luxury Made for 100% Дизайн, The New Craftsmen, Hand & Lock, Susan Aldworth і Cockpit Arts.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...