Мед Атлант

Чи вміють франківці заповнювати бюлетені на місцевих виборах? ВІДЕО

25 жовтня місцеві вибори. Серед нововведень – система відкритих списків. Людина може обирати не лише партію, але й конкретного кандидата у депутати. А чи вміють франківці заповнювати бюлетені – в нашому експерименті.

За модель бюлетеня ми взяли зразки Громадянської мережі ОПОРА. Тут вигадані політичні партії й кандидати.

Мешканці Івано-Франківська на виборах отримають чотири бюлетеня – в міську, районну обласну ради й на посаду міського голови.

З пропозицією заповнити “бюлетень” ми підходили до людей різного віку. Як з’ясувалося, більше в цьому таки розбирається молодь. Старшим ми роз’яснювали й показували.

Дехто зробив найпоширенішу помилку – поставив відмітку за кандидата й забув при цьому відмітити політичну силу, яку представляє цей кандидат. Інші вагалися й не знали, що потрібно вписувати цифру в комірці за кандидата.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області Богдан Морикіт розповів, виборці будуть голосувати за пропорційною системою відкритих списків. Така система діятиме у всіх громадах, де кількість виборців становитиме понад 10 тисяч.

Виборець у кабінці може проголосувати за політичну партію, яка йому до вподоби, й вибрати зі списку, у якому кожна партія подала не менше п’яти і не більше 12 кандидатів, кандидата. Якщо виборець не проголосує за партію, а лише за кандидата, бюлетень буде недійсним, – зауважив Богдан Морикіт.

До слова, цифру в клітинці за кандидата можна писати і без нуля. Головне, щоб виборча комісія встановила, що саме за цього кандидата віддано голос. Також слід пам’ятати: більше однієї позначки (тобто обирати, скажімо, дві партії) ставити не слід.

“Якщо виборець помилився, він може один раз звернутися з письмовою заявою до керівництва виборчої комісії. І тільки один раз йому видадуть новий бюлетень”, – наголосив Морикіт.

Бюлетені для виборів міського голови будуть виконані за традиційним зразком, тобто буде достатньо просто позначити обраного кандидата у відповідному полі бюлетеня.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...