Мед Атлант

Верховний Суд відмовив кандидату Шевченку в скасуванні протоколу ЦВК про результати виборів у 87 окрузі

Ввечері 28 квітня Верховний Суд оголосив рішення у справі за позовом Олександра Шевченка до Центральної виборчої комісії про скасування протоколу про результати виборів в 87-му окрузі та зобов’язання ЦВК продовжити встановлювати результати виборів та відправити ОВК 87 округу на уточнення протоколу. В задоволенні позову відмовлено, позивач має 2 дні на оскарження до Великої палати Верховного Суду.

22 квітня ЦВК встановила результати виборів на окрузі №87 та визнала кандидата від партії «Слуга народу» Василя Вірастюка обраним народним депутатом України. Згідно з протоколом Комісії він набрав 15 536 голосів виборців, а кандидат Олександр Шевченко – 15 114 голосів, інформує “ОПОРА”.

Кандидат Олександр Шевченко не погодився з таким рішенням та 25 квітня оскаржив до Верховного Суду дії та протокол ЦВК  (справа 9901/114/21). Свій позов мотивував тим, що на 6 дільницях зафіксовані факти “зникнення” бюлетенів з пакетів бюлетенів за нього, а при встановленні підсумків голосування в окрузі ОВК вказану кількість бюлетенів до результату Олександра Шевченка протиправно не зарахувала. Кандидат вважає, що, враховуючи відомості первинних протоколів ДВК, кількість тих “зниклих” неврахованих бюлетенів забезпечила би йому перемогу в окрузі, таким чином нинішні результати голосування не відображають дійсного волевиявлення виборців в окрузі, порушують їхнє конституційне право на здійснення вільного вибору. Представники кандидата в суді наголосили на тому, що, незважаючи на численні судові розгляди по дільницях округу 87, жоден із судів не надав правову оцінку, як слід вчиняти виборчим комісіям у разі виявлення нестачі бюлетенів при повторному підрахунку. Оскільки ЦВК при встановленні результатів не вирішила вказаного питання, тому на Верховний Суд покладається вирішення даного спору.

Представник ЦВК в судовому засіданні проти позову заперечив та вказав, що ЦВК при встановленні результатів  діяла у чіткій відповідності до норм чинного законодавства, врахувала всі судові рішення, що приймалися щодо дільниць 87 округу.  Наголосив на тому, що у ЦВК були відсутні підстави для повторного направлення ОВК округу 87 для складання протоколу про підсумки голосування з поміткою “Уточнений”, тому в позові слід відмовити.

Верховний Суд, заслухавши доводи сторін та проаналізувавши всі докази у справі, підтримав позицію ЦВК та повністю відмовив позивачу-кандидату в задоволенні його позовних вимог. Зважаючи на те, що вказану справу Верховний Суд заслухав  як суд першої інстанції, то кандидат має право звернутися до Великої палати Верховного Суду з апеляційною скаргою на вказане рішення. ОПОРА продовжуватиме слідкувати за розглядом даної справи в суді.

Читайте також: ЦВК визнала Василя Вірастюка обраним народним депутатом України.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...