Мед Атлант

У Франківську показали документальну виставу за жіночими історіями та їхнім досвідом війни

В Івано-Франківську громадська організація “Д.О.М.48.24” презентувала документальну виставу “Коми” про історії людей, які переживають війну в Україні. Головні героїні — жінки з різних міст, які через бойові дії вимушено залишили свої домівки. Впродовж декількох місяців учасниці вчилися акторської майстерності та писали сценарії для вистави.

Про це Суспільному розповіла проєктна менеджерка організації Ольга Кукула.

Це — історії сильних жінок. Але це не про жалість. Це — історії про силу кожної й кожного з нас. Про те, як вони змогли перебороти себе, донести свою історію, відчути, налагодити контакт із глядачами, мені здається, що це — найбільше перетворення, — каже Ольга Кукула.

Прем’єра вистави відбулася 4 листопада у Калуші. 5 листопада жінки виступили на сцені Франківського драмтеатру.

Ольга Кукула розповідає: після кожної вистави головні героїні та вся творча група спілкуються з глядачами. З її слів, таким чином документальний театр працює для всіх як непряма психологічна допомога.

Було багато схвальних відгуків. Глядачі говорили свою рефлексію. Вони говорили про ось цю силу жінок, що вони наважилися розповісти свої реальні історії, які зачіпають. Насправді було дуже багато відгуків і відчуттів, — каже Ольга Кукула.

За сюжетом вистави головні героїні зустрічаються в евакуаційному потязі. Там вони знайомляться та діляться своїми історіями. Упродовж декількох місяців розкритися та навчитися акторської майстерності жінкам допомагали режисер Петро Армяновський та драматургиня Ірина Гарець.

Учасниці проєкту — представниці різних професій, переселенки та франківки. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну вони не зустрічалися в реальному житті.

Ангеліна переїхала до Івано-Франківська з Києва. Вона разом з іншими жінками ділиться своїм досвідом війни. Жінка каже: про це варто говорити та не забувати.

Це — справжні історії жінок, які виїжджали з Харкова, з Херсонської області, з Донецька, Луганська, Києва. Це — ті історії, якими важко ділитися і про які важко говорити. А робити це на сцені, коли в залі сидять чужі люди, було складно. Але, коли ти вже поділився, ти розумієш, що ти доніс до людей те, що хотів і те, що треба говорити під час війни про війну, — каже Ангеліна

Учасниця документальної вистави Олена переїхала до Івано-Франківська з Харкова. Жінка розповідає, що цей проєкт став для неї своєрідною психологічною терапією.

Знаєте, от відкрився і віддав усе, що мав всередині, і людям взагалі не важко це слухати. Навпаки — вони тепер знають, що вони не самі й що ми всі разом це переживаємо, ті чи інші емоції. Насправді це — біль усіх, — ділиться Олена.

6 листопада о 17:00 документальну виставу презентують в народному домі Коломиї. Її також планують показати й в інших містах України та закордоном. Для цього зараз волонтери шукають фінансування.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...