Мед Атлант

Як діяти в разі відсутності водопостачання

Після масованих ударів російських окупантів по інфраструктурі час від часу зникають світло та подавання води.

У випадках проблем із водопостачанням органи місцевої влади намагаються забезпечити населення привізною питною водою.

До налагодження централізованого водопостачання чи отримання якісної привізної води потрібно дотримуватися таких рекомендацій.

Яку воду можна використовувати

  • Можна використовувати лише добре прокип’ячену або бутельовану воду. Кип’ятіння є найефективнішим методом знезаражування води — для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання.
  • Якщо є така можливість, використовуйте фасовану бутильовану воду та воду в місткостях для індивідуального користування.
  • Готуйте їжу лише на перевіреній питній воді. Під час приготування їжі застосовуйте будь-яку термообробку (варіння, смаження, запікання).
  • Якщо з якихось причин немає можливості використовувати питну воду з джерел централізованого водопостачання населених пунктів, використовуйте питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання — колодязів, шахтних криниць, пунктів розливу питної води після певної обробки.
  • Зберігати воду потрібно у закритих місткостях. Щоб не сплутати місткості, потрібно позначити відповідно призначення води, наприклад, “вода для пиття” чи “вода для миття” тощо.
  • Воду з відкритих водойм використовуйте тільки для технічних цілей.

Якщо ж централізоване водопостачання не працює, альтернативних джерел води також немає, залишається лише очищувати ту воду, яка є.

Способи очищення води: як знезаразити дощову, річкову воду або воду з-під крана

  • Кип’ятіння води не менше 10 хвилин від моменту закипання може знищити багато мікробів, мікроорганізмів, які викликають хвороби. Але навіть у разі зберігання її в чистій і добре закритій місткості термін придатності такої води не перевищує однієї доби.
  • Використовуйте розморожену воду. Заморозьте місткість із водою в морозильній камері, після розморожування злийте «брудний залишок» та використайте розморожену воду бажано протягом 10 годин, інакше вона втрачає структуровані корисні властивості.
  • Пропустіть воду через фільтр, для цього використовуйте побутові фільтри для очищення води. Якщо його немає, воду можна пропустити через шар піску, активованого вугілля. Звичайне активоване вугілля у таблетках допоможе адсорбувати з води деякі органічні сполуки, окисники, неприємний запах. Для фільтрації активоване вугілля краще подрібнити, щоб збільшити активну площу дії, та покласти у марлю чи тканину, а тоді — у воду. Занурений у воду такий «мішечок» краще залишити на всю ніч для кращого ефекту. Таке очищення, на жаль, не врятує від хімічного забруднення.
  • Для очищення води використайте спеціальні дезінфекційні засоби, які дозволені до використання в Україні для знезараження води.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...