Мед Атлант

Таїнство тих, хто відходить: чому після Єлеопомазання не обов’язково помирати

МІСТО разом зі священником Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Володимиром Лукашевським, який служить у новому Відпустовому центрі блаженного Симеона Лукача, що в с. Старуня, продовжує серію статей про Святі Таїнства.

Все для того, щоб люди позбавились старих звичаїв та забобонів, які суперечать церкві, а також дізналися більше про всі нюанси.

Минулого разу ми розповідали вам про четверте Святе Таїнство – Євхаристію.

Сьогодні ми більш детально розповімо про п’яте Таїнство – Єлеопомазання.

Це Таїнство призначене на оздоровлення. Дуже часто люди плутають його з Миропомазанням або мируванням. Миропомазання – уділяють дитині при хрещенні. Мирування – коли під час великих свят священник благословляє святим єлеєм. Єлеопомазання – це зовсім інше. Його уділяють, коли людина хвора чи при смерті. Тоді кличуть пресвітера і він молиться і помазує єлеєм, – каже священник.

Найголовніший міф, який пов’язаний з цим Таїнством, що коли кличеш священника до хати, щоб він помазав хворого, то він обов’язково має вмерти. Люди не розуміють, що молитва ніколи не є направлена на смерть, а навпаки, щоб людина жила.

Це Таїнство установлено як і всі інші Ісусом Христом, коли він послав своїх Апостолів, дав їм владу зціляти, оздоровляти, і вони йшли та помазували єлеєм, клали руки на голови хворим і їм ставало добре. Також Апостол Яків у своєму посланні пише, що якщо хворіє хтось між вами, нехай покличе пресвітерів церковних, вони помоляться над ним і молитва праведного підніме його з хвороби і які гріхи б він не мав простяться йому. Мається на увазі, що якщо людина вже повністю недієздатна, але ще жива, священник молиться з відпущення їй гріхів. Отці вірять, що ця молитва відпускає гріхи, бо людина в такому стані не може вже це виявити самотужки.

Таїнство уділяють лише хворому, коли він виявляє в цьому потребу. Вийнятком є проведення Чину Соборування, коли Таїнство можуть уділяти соборною кількістю священників – семи.

Останніми роками ми практикуємо таке в Центрі Паломника. Раз в році, переважно в часі Великого посту, там проводимо Чин Соборування. Це дуже довга та тривала молитва. Кожен з отців читає Євангеліє, окрему молитву над єлеєм. В цей час інші священники сповідають людей, це є дуже важливо. Паралельно всі присутні в храмі приходять до кожного священника і кожен з них помазує її єлеєм – чоло, очі, ніс, вуста, вуха, груди, руки. Дуже добре, коли ця молитва відбувається в контексті літургії, щоб вірні також прийняли Євхаристію.

Соборування закінчується тим, що на голову хворому кладуть відкрите Євангеліє. Проте оскільки людей там дуже багато, то Євангеліє священники тримають відкритим над головами всіх прихожан. Це є знаком того, що Господь кладе свою десницю на голову кожної людини.

Важливим в цьому Таїнстві також є молитва над єлеєм. Отці прикликають Духа Святого, щоб він зійшов на особу, яка буде помазана, скріпив її та зцілив.

Єлеопомазання – це не пігулка. Це Таїнство. Господь каже, що по вірі вашій дається вам. Тобто немає такого, що хвора людина обов’язково в ту секунду вилікується. Може оздоровиться, може не оздоровиться. Тут Святий Дух дає нам християнське розуміння хвороби. Багато хто каже, що Бог послав на мене хворобу.  Ні. Хвороба є завжди наслідком гріха. Перші люди, які були створені Богом, вони не хворіли аж допоки не пізнали гріха. Тобто рано чи пізно наш гріх нас наздожене, бо  співпраця з дияволом завжди закінчується погано. Коли ми молимось над людиною і помазуємо її єлеєм, то Господь відкриває їй правдиве значення терпіння. Тобто хворобу вона має перенести гідно, без нарікань та прокльонів. Зрештою, Господь також переніс багато страждань за наші гріхи. І в цьому Таїнстві ми починаємо це розуміти.

Паралельно можна сказати, що Господь також наштовхує нас на діло милосердя – відвідати хворого, покликати священника, щоб він помолився. Не щоб людина вмерла, а щоб вона жила.

Загалом єлей можна купити б будь-якому релігійному магазині, але його після покупки потрібно ще освятити. Все тому, що освячена річ не може продаватися. Ним можна користуватися вдома самотужки, це не є заборонено. Можна під час молитви помазувати себе, або коли ви захворіли чи щось болить. Проте без молитви священника це немає такої великої сили.

Таїнство Єлеопомазання уділяють лише хворому. Якщо хворий, який отримав Таїнство одужає, то він може знову прийняти його в разі нової важкої хвороби. Таїнство можна повторювати, якщо хвороба загострюється. Загалом отці радять, щоб люди проходили це Таїнство хоча б раз в рік, оскільки зараз фактично немає цілком здорових людей. Воно може здійснюватися як в храмі, так вдома або в лікарні.

Якщо Таїнство уділяється тим хто страждає від важких хвороб і немочей, воно може і тим більше повинно уділитися тим, хто наближається до  кінця життя, тому його також називають Таїнством тих, хто відходить. Воно завершує всі християнські помазання протягом усього християнського життя. Останнє помазання зміцнює кінець нашого земного життя міцним захистом в останній боротьбі перед входом до дому Отця.

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...