Мед Атлант

Історія війни франківських музикантів гурту “Брати Станіслава”

24 лютого 2022 року лідери івано-франківського гурту “Брати Станіслава” Сергій та Володимир Гупали, а також гітарист Володимир Дутчак пішли обороняти Україну.

Чоловіки воювали на Сумському, Харківському та Запорізькому напрямках до кінця року. Один із братів — Сергій отримав травму та проходить реабілітацію. Музикант каже: у цивільному житті поступово повертаються до репетицій та доопрацьовують пісню “Ген українця”.

Про свою мотивацію воювати, а також про сприйняття музики до та після війни бійці розповіли Суспільному.

Сергій Гупал пригадує, як вранці 24 лютого 2022 року з братом вирішили йти добровольцями.

Прокинулися, вибухи. Був дзвінок брату, я так пам’ятаю. Дуже коротка телефонна розмова у нас була: “Ти готовий? Вирушаємо”.Ми тоді зустрілися у центрі комплектування, і розпочався наш шлях”, — пригадує Сергій Гупал.

“Нас скерували до 102 бригади. Десь два тижні укомплектовувалася наша бригада, і вже 11 березня, коли на Сумщині був прорив і не вистачало сил, особового складу, комбат запропонував йти добровольцями й поповнити ряди зведеного підрозділу, щоб поїхати на той напрямок. Відповідно, ми вступили у підрозділ і вирушили на Сумщину. Потім уже був Харківський напрямок, і вже вкінці червня ми вирушили на Запоріжжя”, — каже Сергій Гупал.

Його брат Володимир зізнається, родині важко було відпустити їх, адже ніхто не знав, чим усе може завершитися.

Я пам’ятаю вираз обличчя своєї дружини перед виїздом туди, під Охтирку. І коли нас відпустили додому на годину, щоб зібрати речі, коли сказав дружині: “Я їду на схід”, у неї очі великі були, вона була у шоковому стані, не змогла підібрати слів, щоб щось сказати. Я це бачив і не міг їй нічого пояснити, бо й сам не знав, як це все буде”, — пригадує Володимир Гупал.

Наш гітарист був командиром взводу

“Нас пішли троє воювати, а хто не пішов, то від лютого 2022 нам дуже допомагали, як волонтери, й не тільки нам. До речі, гітарист Володя був командиром нашого взводу, і ми разом від 24 лютого були всі разом на війні”, — говорить Сергій Гупал.

Гітарист групи “Брати Станіслава”, а тепер — військовослужбовець Володимир Дутчак розповідає про час на фронті.

“Під час відпустки в Івано-Франківську з дружиною прогулювалися центром і нам на очі потрапив тату салон. Я і дружина набили собі на руці перші літери наших імен та доньки. Вийшло “Kiss”. Дуже символічно, бо це англійською означає поцілунок. Коли я дивився на це татуювання, то одразу наче повертався додому”, — зізнається Сергій Гупал.

На Запорізькому напрямку Сергій під час обстрілу скочив у траншею й травмував ногу. Наразі боєць перебуває на реабілітації.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...