Мед Атлант

Інколи повернулися до храму: у Ворохті освятили дві старовинні ікони орієнтовно XVII століття. ФОТО

У Хрестопоклонну неділю, в храмі Різдва Пресвятої Богородиці смт Ворохти, відбулося освячення двох відреставрованих старовинних ікон та їх сучасних копій.

Опісля святкової літургії, о. Василь Михайлюк за участі Ворохтянського селищного голови Олега Дзем`юка, ректора Прикарпатського університету Ігора Цепенди та присутніх вірян, урочисто освятили відреставровані ікони із зображенням Матері Божої з маленьким Ісусом та християнським сюжетом Вознесіння Господнього.
Минулого року під час ремонтних робіт на третьому поверсі адміністративного приміщення Ворохтянської селищної ради їх було знайдено у одному із занедбаних кабінетів. Якби не уважність і Боже провидіння начальника сектору цивільного захисту та мобілізаційної роботи Володимира Петрованчука, то ці святині могли б потрапити на смітник, як і весь інший мотлох.
На жаль, поки що таємничою пеленою покрита історія походження цих мальованих святинь. Де, коли і кому вони слугували та як ці ікони потрапили до селищної ради наразі не відомо? Можливо тут їх хтось переховував від знищення атеїстичною радянською владою? Єдине, що відомо – це орієнтовний вік святинь. На думку фахівців кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника ці релігійно-мистецькі творіння можуть бути датовані сімнадцятим століттям, – повідомили в Ворохтянській селищній раді.
Завдяки клопотанню та домовленностям начальника віділу туризму, зовнішніх зв`язків та інвестицій Віталія Кермощука і ректора Ігоря Цепенди, ікони було передано на реставрацію до цього вищого навчального закладу. Більш ніж пів року, викладачі та студенти університету працювали над відновленням святинь і створенням їх сучасних репродукцій.
Відрадно, що нарешті відреставровані ікони повернулися до Божого Храму, де вони продовжать служити громаді! А кожен бажаючий зможе відвідати церкву Різдва Пресвятої Богородиці у Ворохті, помолитися та звернутися до Господа у своїх потребах біля старовинних і намолених ікон. Дякуємо всім хто долучився до цієї доброї справи!, – додали в селищній раді.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...