Мед Атлант

Боротьба з холодом: як розпізнати і уникнути переохолодження

Перебуваючи в холодних умовах протягом тривалого часу, люди стикаються з ризиком переохолодження. Це стан, коли тіло втрачає тепло швидше, ніж його може згенерувати, що може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Як розпізнати симптоми та уникнути цього стану читайте в матеріалі МІСТА.

Загалом розрізняють три стадії переохолодження:

  1.  З’являються лихоманка, слабкість, втома й сонливість, розвивається дрібне тремтіння м’язів і «гусяча шкіра».
  2. Холодове тремтіння досягає максимуму, з’являється поверхневе охолодження, сонливість переходить у розлад свідомості.
  3. Пригнічення холодового тремтіння свідчить про дуже небезпечне охолодження (гіпотермію), яке може призвести до зупинки дихання та серця. На цьому етапі вкрай важливо терміново надати допомогу — без неї людина може померти.

Гіпотермія або низька температура тіла— це потенційно небезпечний стан, коли температура тіла знижується нижче 35 градусів. В такому стані людина може втратити здатність добре орієнтуватися, як наслідок, вчасно не звернутися за допомогою. Якщо температура тіла є критичною низькою, організм не може функціонувати повноцінно, починають страждати серцево-судинна, дихальна та нервова система, за критично несприятливого сценарію може настати смерть від переохолодження, – зазначають медики.

Як уникнути переохолодження?

1. Одягайтеся правильно: носіть багатошаровий одяг, щоб зберегти тепло, завжди використовуйте шапку та рукавиці у холодну погоду.
2. Уникайте тривалого перебування на холоді.
3. Регулярний прийом їжі та гарячих напоїв допоможе підтримувати тепло в організмі.
4. Слухайте сигнали вашого організму. Якщо ви відчуваєте холод, починаєте тремтіти, знеболення – це ознаки того, що потрібно зігрітися.


Чого не варто робити при переохолодженні?
Не намагайтесь зігрітися занадто швидко. Не зігрівайте руки й ноги, розтираючи їх.
Не вживайте алкоголь і тютюн. Перший сприяє посиленій тепловіддачі, а куріння тютюну — звуженню судин, що призводить до посилення переохолодження

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...