Мед Атлант

“Це мова Героїв та козаків”: як індонезієць вивчив українську

З початком повномасштабного вторгнення більшість українців перейшли на державну мову. Заговорити “солов’їною” нині хочуть й за кордоном. Однією із таких є історія про Коліна з Індонезії. 25-річний маркетолог та музикант вже понад два роки вивчає українську мову з метою підтримки України.

Ексклюзивно для сайту “МІСТО” індонезієць розповів як вивчав мову та чому українська культура зараз дуже важлива.

Колін розпочав знайомство з українською у 2022 році. Його захоплення мовами та культурами інших народів привело його на Балі, де він і зустрів свою першу українську подругу, яка стала великим джерелом натхнення для нього.

“Я вже давно захоплююсь іноземними мовами, хочу оточити себе міжнародним колом спілкуванням. Заради цього я приїхав на Балі. Раніше в мене була тільки одна українська подруга з Кропивницького. Мене надихало те, що я можу навчитись  спілкуватися і розуміти її мову”, –  розповідає індонезієць.

Але все змінилося, коли почалася війна в Україні. Колін зрозумів, що повинен підтримати українців.

Все змінилося коли почалася війна. Подруга запросила мене на мітинг, де розповідали про війну в Україні.  Це 100% відкрило мені очі. Я відчув, що потрібно щось робити, щоб підтримати Україну та українців. Тоді мотивація та натхнення прийшло до мене. Я почав шукати більше інформації на ютубі.

Підтримуючи свою нову мету, Колін звернувся до онлайн-школи для вивчення української мови, яка, до речі, має своєрідний символізм, оскільки викладачем Коліна є жителька Херсона.

Я люблю цю мову, тому що вона дає сили та мотивацію тим, хто нею розмовляє. Якщо говорити про українську мову – це мова про надію. Тож моє улюблене українське слово – надія. Бо це мова Героїв, козаків. Говорячи цією мовою ти просто віриш у світ де можливо перемога, – зізнається іноземець.

Колін зізнався, що спочатку йому було дуже важко  розмовляти, адже він не вмів читати.

Звісно на початку мені було важко розмовляти. Я не вмів читати, це неначе інша планета “писання”. Але я намагався потрохи вивчати. І так далі і далі я бачив, що є прогрес. І це справді так відбувається. Мені досі важко вимовляти кожне слово, яке містить закінчення “ль”. Але все інше без проблем, – додав він.

Крім того, як музикант, він почав виконувати українські пісні, зокрема, твори відомих гуртів та виконавців, які він вивчив завдяки своїй пристрасті до української культури.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Colin Henry (@colinhenry__)

Мій улюблений український гурт “Один в Каное”. Я вже можу заспівати їхні три пісні. У піснях цього гурту лірика образно говорить про те, що вібувається в серці та душі людини, яка відображає ситуацію, яку переживає багато хто з нас. Наші особисті битви. Я детальна людина, коли справа доходить до тексту пісні. Тому я зрозумів, що він чудово співає, – зізнався музикант.

Він також співає композиції “Океану Ельзи”, “YAKTAK” та деяких інших інді-музикантів, таких як “SadSvit” чи “Mia Ramari”.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Colin Henry (@colinhenry__)

Колін підкреслює, що в умовах війни українська мова та культура набувають особливого значення, привертаючи увагу людей з усього світу.

Зараз для мене у час війни українська мова як ніколи актуально. Дуже багато людей з Англії, Аргентини та інших країн починають вивчати українську мову. Ми тільки зараз починаємо розуміти, що є потреба будувати усвідомлення про Україну та її культуру. Це все невід’ємна частина нашого розвитку. Особисто я дуже вражений цією мовою та історією. Ми показуємо наскільки український народ сильний всьому світу.

Живучи на Балі, де часто зустрічаються російськомовні особи, Колін активно використовує свої навички української мови, щоб висловити свою підтримку українському народу.

На Балі багато росіян і, грубо кажучи, дуже легко забути, що війна триває. Але я розмовляю українською, щоб показати свою позицію індонезійця, який спілкується з багатьма іноземниця, що я підтримую Україну, – додав він.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...